Linkovi

Mišel se sastao sa Milatovićem u Briselu, posjeta Crnoj Gori odložena zbog "političkih dešavanja"


Jakov Milatović, predsednik Crne Gore i Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta (Foto: Kabinet predsednika Crne Gore)
Jakov Milatović, predsednik Crne Gore i Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta (Foto: Kabinet predsednika Crne Gore)

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel poručio je u utorak, nakon susreta sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem u Briselu, da "Crna Gora mora da ostane na evropskom putu", saopšteno je iz Kancelarije za odnose sa javnošću predsjednika balkanske države.

Susret Milatovića i Mišela uslijedio je nakon što je predsjednik Evropskog savjeta odgodio posjetu Podgorici zakazanu za 2. i 3. jul.

Evropski savjet saopštio je da je sastanak u Briselu održan "nakon odgađanja posjete predsjednika Evropskog savjeta Crnoj Gori zbog nedavnih političkih dešavanja u zemlji".

"Nakon značajne Međuvladine konferencije (IGC) i pozitivnih privremenih izvještaja o procjeni referentnih vrijednosti (IBAR) za poglavlja 23 i 24 prošle nedjelje "važno je ostati na putu EU u svim aspektima, ujedinjeni na planu reformi EU", navodi se u saopštenju Evropskog savjeta.

Sastanak Milatovića i Mišela u Briselu: Crna Gora da ostane na EU putu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00


Poseta Mišela Podgorici odložena je nakon što je prošle sedmice crnogorski parlament, i pored negodovanja susedne Hrvatske, usvojio rezoluciju o Jasenovcu.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Milatović je rekao da "uskostranačkim djelovanjima Crna Gora ne smije prokockati priliku da uskoro postane punopravna članica EU, što je prioritetni vanjskopolitički cilj naše zemlje".

Milatović je ponovio posvećenost evropskoj agendi kako bi Crna Gora postala 28. članica Evropske unije 2028, dodajući da je "svoj dosadašnji jednogodišnji mandat podredio realizaciji ovog državnog interesa, radi prosperiteta svih crnogorskih građana".

U saopštenju, takođe, piše da je predsjednik Crne Gore zahvalio Evropskom savjetu i Evropskoj komisiji na "političkoj i ekspertskoj podršci koju su nam pružili u posljednjem periodu da ubrzamo reforme i održimo posljednju Međuvladinu konferenciju i dobijemo IBAR".

Milatović je poručio da je dobijanje pozitivnog IBAR-a značajna prekretnica za Crnu Goru, te da predstoji intenzivan period reformi, dodajući da "važnost reformi nije samo u ispunjavanju formalnih zahtjeva već suštinskoj transformaciji našeg društva".

Naveo je i da "crnogorsko društvo gotovo u potpunosti podržava učlanjenje Crne Gore u EU, što donosice odluka obavezuje da posvećeno rade ka realizaciji tog cilja".

U saopštenju na sajtu ES navodi se da "EU računa na to da će Crna Gora zadržati pozitivan reformski zamah i ispuniti strateški put EU, ne samo riječima, već i djelima svih političkih aktera...I u skladu s ciljem zemlje da se pridruži EU kao sljedeća država članica".

"Postoji novi zamah u procesu proširenja EU i Crna Gora kao predvodnik u procesu pristupanja ima stvarnu priliku za napredak",
kažu u ES i dodaju da "ovo ne bi trebalo potrošiti, niti uzimati zdravo za gotovo".

ES je poručio da "dobrosusjedski odnosi ostaju bitan element procesa pristupanja i ne bi trebali da budu ugroženi".

"Predsjednik Mišel cijeni angažman predsjednika Milatovića u tom pogledu", navode u ES

Otkazivanje posjete predsjednika Evropskog savjeta Podgorici dogodilo se nakon što je prošle sedmice crnogorski parlament, i pored negodovanja susjedne Hrvatske, tijesnom većinom poslanika Pokreta Evropa sad premijera Milojka Spajića, Demokrata Alekse Bečića i prosrpskih partija bivšeg Demokratskog fronta predvođenih šefom parlamenta Andrijom Mandićem, usvojio rezoluciju o Jasenovcu.

Crnogorski predsjednik Milatović u ponedeljak je saopštio da "nema dilemu da je Predsjednik (ES) Mišel odgodio posjetu Crnoj Gori zbog posljednjih dešavanja u vezi sa motivima i okolnostima usvajanja Rezolucije o Jasenovcu, i odgovornosti koju za to ima parlamentarna većina".

"Smatram da su politički akteri koji obavljaju najvažnije funkcije u zemlji dužni da, umjesto relativizacije i izvrtanja realnosti, odgovornije pristupaju u odnosu na ono što su državni interesi Crne Gore", napisao je Milatović na mreži X.

Kabinet predsjednika Evropskog savjeta saopštio je, takođe u ponedeljak, da je Šarl Mišel odložio svoju zakazanu posjetu Crnoj Gori 2. i 3. jula za kasniji datum “kako bi osigurao uspješne razgovore sa ključnim sagovornicima u zemlji, koji ne bi trebali zasijenjeni najnovijim dešavanjima”.

XS
SM
MD
LG