Linkovi

Moskva čeka odgovor Amerike na predlog za razmenu zatvorenika


Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Moskva
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Moskva

Nedelju dana uoči suđenja američkom novinaru Evanu Gerškoviču u Rusiji po optužbama za špijunažu koje on negira, Rusija je saopštila da je predstavila ideje o razmeni zatvorenika Sjedinjenim Državama i da čeka odgovor.

„Lopta je u dvorištu Sjedinjenih Država. Čekamo da odgovore na iznete predloge“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji TASS.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov

"Oni su dobro poznati relevantnim delovima američke administracije. Razumem da, možda, nešto u ovim predlozima ne odgovara Amerikancima. To je njihov problem“, dodao je Rjabkov.

„Smatramo da je naš pristup potpuno opravdan, razuman i izbalansiran. Očekujemo da će tako posmatrati“, kaže on.

Gerškovič, dopisnik Vol strit žurnala iz Rusije je u zatvoru od marta 2023. zbog optužbi o navodnoj špijunaži - koje on, medij za koji radi i američka vlada oštro poriču. Američki Stejt department ga je proglasio nezakonito pritvorenim.

Suđenje Gerškoviču iza zatvorenih vrata počinje 26. juna u uralskom gradu Jekaterinburgu, gde je uhapšen pre više od godinu dana. Stručnjaci za slobodu medija kažu da suđenje, gotovo sigurno, neće biti nezavisno i objektivno.

Jekaterinburg se nalazi na oko 1.400 kilometara istočno od Moskve.

Ako bude proglašen krivim, Gerškoviču preti do 20 godina zatvora. Ruske vlasti su, međutim, saopštile da je potrebno da se održi suđenje - pre nego što bi se izvršila razmena zatvorenika.

Ruski sud odbio žalbu američkog novinara
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je nagovestio da bi Moskva bila spremna da razmeni Gerškoviča za Rusa koji je trenutno u zatvoru u Nemačkoj zbog ubistva čečenskog disidenta.

Gerškovič je jedan od dvoje američkih novinara koji su trenutno u zatvoru u Rusiji.

Alsu Kurmaševa, američko-ruska državljanka zaposlena u sestrinskoj kući Glasa Amerike, Radiju Slobodna Evropa nalazi se u zatvoru od oktobra 2023. godine pod optužbom da se nije registrovala kao „strani agent“ i širila ono što Moskva smatra lažnim informacijama o ruskoj vojsci.

Kurmaševa i njen medij odbacuju optužbe protiv nje, za koje je zaprećena kazna do 15 godina zatvora. Američka vlada je takođe pozvala na njeno hitno oslobađanje.

XS
SM
MD
LG