Linkovi

Rus osuđen na pet godina prinudnog rada zbog izjave o ratu u Ukrajini


Moskva (Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
Moskva (Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP)

Jedan Rus osuđen je u ponedeljak na pet godina prinudnog rada jer je "namerno širio lažne informacije o vojsci" u uličnoj anketi za Radio Slobodna Evropa koji finansira SAD u kojem je govorio o rat u Ukrajini. Presudu Juriju Kohovecu, koji ima 39 godina objavila je služba moskovskih sudova. Novinari Radija Slobodna Evropa su ga u julu 2022. pitali ga u anketi na ulici da li misli da je potrebna deeskalacija odnosa između Rusije i zemalja NATO-a.

„Naravno da je potrebna, ali sve zavisi od naše vlade. Naša vlada je sve to započela, Rusija je stvorila sve te probleme. Ne vidim nikakve probleme sa NATO, ne planira nikoga da napadne”, rekao je Kohovec za Radio Slobodna Evropa.

On je takođe rekao da su ruske snage ubile civile u kijevskom predgrađu Buča bez ikakvog razloga. Moskva negira optužbe da je počinila ratne zločine u Ukrajini.

On je prvo uhapšen zbog navodnog huliganizma u martu prošle godine, a kasnije optužen na osnovu zakona o cenzuri u ratu koji je Rusija usvojila ubrzo nakon što je počela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. Od tada je najmanje 19.855 ljudi privedeno u Rusiji zbog antiratnih stavova, navodi grupa za ljudska prava OVD-Info.

Kohovec je delimično priznao krivicu, ali se ne slaže da su njegovi stavovi motivisani političkom mržnjom, saopštio je OVD-Info.

Radio Slobodna Evropa je medij koji finansira američka vlada i pokriva istočnu Evropu, centralnu Aziju, Kavkaz i Bliski istok. Ruske vlasti su ga 2017. označile kao stranu agenturu i kao nepoželjnu organizaciju u februaru ove godine, čime je de fakto zabranjen u Rusiji i podvrgnut mogućem krivičnom gonjenju onih koji prate ili dele tekstove na internetu.

Radio Slobodna Evropa nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar o slučaju Kohoveca.

XS
SM
MD
LG