Linkovi

Navalni traži da mu Rusija vrati odeću zbog istrage o trovanju


Aleksej Navalni silazi niz stepenice bolnice u Berlinu, 19. septembra 2020. (Foto: Instagram/@navalny)
Aleksej Navalni silazi niz stepenice bolnice u Berlinu, 19. septembra 2020. (Foto: Instagram/@navalny)

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni zatražio je da Rusija vrati odeću koju je imao na sebi kada mu je pozlilo prošlog meseca navodeći da je garderoba važan dokaz u istrazi o njegovom trovanju.

Navalnom je pozlilo u avionu dok se vraćao u Moskvu 20. avgusta i odveden je u bolnicu u Omsku. U svom blogu u ponedeljak je napisao da mu je odeća oduzeta, pre nego što je posle dva dana poslat u Nemačku na lečenje.

"Imajući u vodu da je novičok pronađen u mom organizmu i da je zaraza putem kontakta vrlo izvesna, moja odeća je važan dokaz", kaže Navalni.

Nemačka vojna laboratorija otkrila je da je Navalni otrovan nervnim otrovom novičok, supstancom za koju su zapadne vlade optuživale Rusiju da ju je već koristila pre, i na bivšem špijunu u Britaniji 2018. godine.

Rusija nije otvorila istragu o tome šta se desilo Navalnom, navodeći da njene laboratorije nisu pronašle nikakvu indikaciju da je otrovan. Kremlj je takođe odbio svaku umešanost.

Nemačka je zapretila ekonomskim sankcijama protiv Rusije zbog "ozbiljnog zločina", kako je rekao ministar spoljnih poslova Hajko Mas, dok je britanski premijer Boris Džonson nazvao korišćenje otrova "skandaloznim".

Trampova administracija objavila je da radi sa saveznicima, kako bi "oni u Rusiji odgovarali".

Navalni je žestok kritičar predsednika Vladimira Putina. Bio je hapšen i zatvaran više puta zbog organizovanja antivladinih protesta. Takođe je osnovao neprofitnu fondaciju koja za cilj ima razotkrivanje korupcije vlasti.

XS
SM
MD
LG