Linkovi

Novi direktor Glasa Amerike Majkl Abramovic, dosadašnji predsednik Fridom Hausa


Zgrada Glasa Amerike u Vašingtonu
Zgrada Glasa Amerike u Vašingtonu

Američka agencija za globalne medije (USAGM) u petak je imenovala Majkla Abramovica za novog stalnog direktora Glasa Amerike. U poruci zaposlenima u petak, izvršna direktorka USAGM-a Amanda Benet navela je da će Abramovic, bivši novinar i sadašnji predsednik istraživačkog centra Fridom haus, preuzeti tu funkciju u narednim mesecima.

„Sigurna sam da je poznat mnogima, ako ne i većini vas, po izvanrednom radu u Fridom hausu gde se zalagao za demokratiju i ljudska prava, a posebno u odbrani i zalaganju za slobodu govora i medija širom sveta“, napisala je Benet.

Majk Abramovic koji je imenovan za direktora Glasa Amerike. (Fotografija: Freedom House)
Majk Abramovic koji je imenovan za direktora Glasa Amerike. (Fotografija: Freedom House)

Abramovic je predsednik Fridom hausa od 2017. Diplomirao na Harvard koledžu, karijeru je započeo u Vašington postu, gde je radio 24 godine. Takođe je osam godina radio na prevenciji genocida i obrazovanju o holokaustu u Memorijalnom muzeju holokausta SAD.

„Zbog ove stručnosti i iskustva, on duboko razume isti posao kojem smo svi posvetili svoje živote i karijere“, navela je Benet u svojoj poruci zaposlenima.

Očekuje se da će Abramovic početi da obavlja funkciju u Glasu Amerike početkom leta. U video poruci osoblju rekao je da mu je čast što je imenovan.

„Ovo je institucija koja ima neverovatnu istoriju i pre svega neverovatnu misiju. Misija me duboko inspiriše: ideja da svakog dana pružamo kredibilne, istinite, sveobuhvatne vesti i informacije za veliki deo sveta sa ogromnom publikom. Za mnoge ljude Glas Amerike je jedini izvor informacija koji imaju“, rekao je Abramovic.

Benet je bila direktorka Glasa Amerike od 2016. do 2020. godine, kada je dala ostavku nakon što je Kongres potvrdio konzervativnog filmskog reditelja Majkla Peka da vodi USAGM. Imenovao ga je tadašnji predsednik Donald Tramp, a Pekovo vreme na čelu USAGM-a obeleženo je tužbama i pritužbama uzbunjivača. Podneo je ostavku kada je Džo Bajden postao predsednik, a nezavisna istraga je kasnije utvrdila da je Pek više puta zloupotrebljavao funkciju, da je loše upravljao, kao i da je pokušavao da se se meša u uređivačke odluke.

Posle njegovog odlaska, Kongres je osigurao ulogu izvršnog šefa USAGM-a, uključujući deo oko zapošljavanja i otpuštanja šefova mreže.

Abramovic će biti prvi zvanični direktor Glasa Amerike od kratkog mandata Roberta Rajlija, koga je imenovao Pek, koji je u toj ulozi bio od decembra 2020. do januara 2021. Nakon Rajlijeve smene, Glas Amerike je predvodila vršiteljka dužnosti direktora Jolanda Lopez od 2021. do ostavke u septembru 2023. i sadašnji aktuelni predsednik Džon Lipman.

U izjavi, Abramovic je rekao da se raduje radu u Glasu Amerike s obzirom na zabrinjavajuću stopu dezinformacija koje dolaze od autoritarnih vlada širom sveta.

„VOA je bedem za istinu i slobodu medija i ja sam uzbuđen što ću preuzeti kormilo ove organizacije i raditi zajedno sa njenim talentovanim novinarima i osobljem. Zajedno ćemo pobediti u informacionom ratu“, rekao je on.

Fridom haus je u petak objavio saopštenje u kojem se zahvaljuje Abramovicu na što ih je vodio.

"Veći deo decenije, Majk je bio pokretačka snaga stalnog uspeha Fridom hausa, postavio je viziju za organizaciju koja je pojačala efikasnost u borbi za slobodu širom sveta“, rekla je Džejn Harman, kopredsedavajuća upravnog odbora Fridom hausa.

Kao direktor Glasa Amerike, Abramovic će nadgledati 48 jezičkih servisa koji dopiru do oko 354 miliona ljudi nedeljno uz nezavisnu TV, radio i digitalne medije.

XS
SM
MD
LG