Linkovi

Bajden i Tramp se svađaju oko kontrole oružja


Donald Tramp i Džo Bajden
Donald Tramp i Džo Bajden

U tekućoj američkoj predsedničkoj kampanji, oružje nastavlja da pravi podelu među Amerikancima. Predsednik Džo Bajden želi zabranu automatskog oružja. Njegov protivnik Donald Tramp kaže da Bajden preti ustavnim pravima vlasnika oružja. Predsednik je govorio o oružju na dan kada je njegov sin osuđen da je lagao da nije koristio opojne droge kada je ilegalno kupio oružje.

Predsednik Džo Bajden je u obraćanju aktivistima za kontrolu oružja u utorak u Vašingtonu rekao da mu je potrebna njihova pomoć da ojača zakone o oružju.

“Potrebni ste nam da prevaziđete neumorno protivljenje lobija za oružje, proizvođača oružja, toliko političara, kada se protive uobičajnom zakonu o oružju", poručio je predsednik.

Bajden za zabranu automatskog oružja, Tramp protiv
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Bajden je pozvao na federalnu zabranu automatskog oružja i kritikovao republikanske protivnike zbog pokušaja zatvaranja Agencije za kontrolu alkohola, duvana, vatrenog oružja i eksploziva, koja je odgovorna za borbu protiv oružanog kriminala.

“Ne možete da budete za sprovođenje zakona i kažete da ste za sprovođenje zakona i za ukidanje te agencije (ATF-a). Ne možete to da radite. To je nečuveno", rekao je on.

Skoro trećina Amerikanaca kaže da poseduje oružje, prema podacima Istraživačkog centra Pju.

U obraćanju skupu Nacionalnog udruženja vlasnika oružja (NRA) u maju, Tramp je rekao da Bajden želi da im oduzme to oružje:

"Ako Bajdenov režim dobije još četiri godine, doći će po vaše oružje, 100 posto sam siguran", kaže on.

Tramp je rekao da će pravo na posedovanje oružja u Sjedinjenim Državama po Drugom amandmanu Ustava biti garantovano njegovim izborom, ali ugroženo izborom Bajdena:

“Ako do toga dođe, naša zemlja će biti uništena na mnogo načina. Ali drugi amandman će biti... pod opsadom je. Ali sa mnom, oni nikada neće stići nigde."

Trump je rekao Nacionalnom udruženju vlasnika oružja da će ga vlasnici oružja učiniti pobednikom u novembru:

"To su veliki patrioti. To su sjajni ljudi. I radićemo stvari u koje niko ne može da poveruje. Pobedićemo na izborima na nivou koji niko do sada nije video."

Bajden i Tramp različito o bezbednosti oružja, najveći lobi za oružje podržao Trampa.
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Trampov učinak u oblasti kontrole oružja dok je bio predsednik je razlog da se on ponovo ne izabere, kaže Bajden:

“Moj prethodnik je nedavno rekao na NRA konvenciji da je ponosan što, citiram, ‘nisam uradio ništa u pogledu oružja dok sam bio predsednik’, a time što ništa nije uradio, on je znatno pogoršao situaciju.”

Bajden je govorio o oružju u utorak, istog dana kada je njegov sin Hanter proglašen krivim po više tačaka, uključujući ilegalnu kupovinu oružja.

Bajden nije govorio o optužbama za svog sina, ali je izdao pisanu izjavu u kojoj je naveo da će prihvatiti ishod tog slučaja i nastaviti da poštuje sudski proces. Hanter Bajden je prvo dete jednog aktuelnog predsednika SAD koje je krivično osuđeno, a biće mu suđeno i u odvojenom slučaju o utaji federalnog poreza u septembru.

XS
SM
MD
LG