Linkovi

Preminuo američki pisac Pol Oster, autor kultne "Njujorške trilogije"


Pol Oster (Foto: (Foto: AP/Bebeto Matthews)
Pol Oster (Foto: (Foto: AP/Bebeto Matthews)

Američki pisac i scenarista Pol Oster preminuo je od posledica raka pluća u svojoj kući u Bruklinu u utorak uveče u 77. godini, objavio je Njujork tajms, citirajući njegovu prijateljicu i autorku Džeki Lajden.

Pisac rođen u Nju Džersiju bio je poznat po nizu priznatih dela među kojima su „Njujorška trilogija“ i „Knjigu iluzija“.

„Veoma smo tužni što smo saznali za smrt pisca iz užeg izbora za Bukerovu nagradu Pola Ostera, čije je delo dirnulo čitaoce i uticalo na pisce širom sveta, i čija se velikodušnost osetila u isto toliko ljudi“, objavljeno je na profilu Bukerove nagrade na društvenoj mreži Eks.

Ovo književno telo uvrstilo je njegovu knjigu "4 3 2 1" u uži izbor za nagradu 2017. godine. Autor više od 30 knjiga, uključujući poeziju i memoare, rekao je Rojtersu 2011. da voli da piše rukom u sveske, a zatim da pravi primerak na pisaćoj mašini, a ne na računaru.

„Osećam se življim kada radim“, rekao je. "Uveren sam da je pisanje vrsta bolesti. Ko bi želeo da provede život sedeći u sobi, prebacujući reči na papir? To je čudno zanimanje. Morate imati sjajan ukus za samoću".

Osterove knjige u mnogim zemljama su uvršćene u školske lektire, a prevedene su na više od 40 jezika.

Njegov kasniji životni period obeležila je tragedija, pošto je desetomesečna unuka preminula od unošenja heroina, a njen otac i Osterov sin Danijel, umro je od predoziranja 10 meseci kasnije, navodi agencija AFP.

Danijelova majka bila je Osterova prva žena, književnica Lidija Dejvis.

Osterova prijateljica i spisateljica Džeki Lajden je nazvala Ostera „piscem pisaca“ koji je „rečima pokrio svaki aspekt gubitka, usamljenosti i radosti i tuge života“.

„Nikad nije izgubio dodir sa ljudskom patnjom i povezanošću, i to ga je učinilo voljenim piscem kakav je postao", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG