Linkovi

Pojačano prisustvo snaga KFOR-a na mostu u Mitrovici


Pripadnici KFOR-a na mostu koji povezuje severnu i južnu Mitrovicu (Foto: VOA/Budimir Ničić)
Pripadnici KFOR-a na mostu koji povezuje severnu i južnu Mitrovicu (Foto: VOA/Budimir Ničić)

Na glavnom mostu na Ibru koji spaja južni i severni deo Mitrovice pojačano je prisustvo pripadnika KFOR-a, posle akcije Kosovske policije na severu, tokom koje su zatvoreni pojedini objekti u kojima su delovale institucije Srbije.

Na mostu je najviše italijanskih karabinjera, ali su prisutni i drugi vojnici KFOR-a, opremljeni za razbijanje demonstracija.

Na toj saobraćajnici su mesecima stacionirani italijanski karabinjeri koji ne dozvoljavaju odvijanje saobraćaja preko mosta.

Kosovska policija je objavila video snimak akcije ulaska u objekte, prikazujući pretragu unutar objekta Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, kao i Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo.

Na snimku se vide pripadnici policije kako pregledaju i pakuju dokumentaciju, odnose kompjutersku opremu, proveravaju pečate i uklanjaju tablu sa Privremenog opštinskog organa.

Policija Kosova je saopštila da je ova “operacija sprovedena na zahtev Ministarstva administracije lokalne samouprave, s ciljem obustave nelegalnih aktivnosti i zatvaranja objekata nelegalnih opština na severu Kosova”.

Ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići naveo je da svi građani treba da se obraćaju institucijama Kosova, a ne paralelnim institucijama.

Srpska lista ocenila je da kosovski premijer Aljbin Kurti ovim "pokazuje da ne želi Srbe na severu Kosova", a premijer Srbije Miloš Vučević osudio je akciju i zatražio reagovanje međunarodne zajednice.

Sjedinjene države ponovo su izrazile zabrinutost i razočaranje kontinuiranim nekoordinisanim potezima koje povlači Vlada Kosova, koji imaju direktan i negativan efekat na srpsku i ostale manjinske zajednice, navodi se u saopštenju američke ambasade u Prištini.

XS
SM
MD
LG