Linkovi

Vučić i Makron razgovarali o stateškoj saradnji i "gorućim pitanjima u regionu"


Arhiva - Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: AP/Jean-Francois Badias)
Arhiva - Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: AP/Jean-Francois Badias)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u petak telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o "gorućim pitanjima u regionu", političkim promenama u Evropi i globalnim okvirima i njihovim mogućim uticajem na Srbiju.

Vučić je na Instagramu razgovor ocenio kao odličan.

"Razgovarali smo i o potrebi za strateškom saradnjom u oblikovanju buduće putanje našeg kontinenta i sveta u celini, kao i u rešavanju hitnih pitanja u pogledu regionalne bezbednosti i ekonomske stabilnosti", naveo je.

Dodao je da je, dok Evropa prolazi kroz period tranzicije i neizvesnosti, naglasio važnost kontinuiteta u rešavanju pitanja od značaja za Srbiju, pogotovo u pogledu Kosova i Metohije i "uslova u kojima živi obespravljena srpska zajednica".

"Ponovio sam da ovo pitanje i dalje treba da zauzima visoko mesto na agendi EU, uz snažan diplomatski angažman u cilju konačne realizacije Briselskog sporazuma i formiranja Zajednice srpskih opština, kao osnove za izgradnju održivog mira i garancije bezbednosti za srpski narod", istakao je Vučić.

On je naveo da zalaganje za dijalog ostaje temelj politike Srbije u regionalnim odnosima i najvažniji činilac u rešavanju teških pitanja koja su pred svima.

"Zato sam zamolio predsednika Makrona da stane uz Srbiju na njenom teškom putu ka očuvanju mira i stabilnosti, uprkos svim nedaćama sa kojima se na tom putu susreće", zaključio je Vučić.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije Fonet

XS
SM
MD
LG