Linkovi

Desetoro ranjenih u ruskom raketnom napadu na Kijev


Vatrogasci i spasioci pretražuju štetu nastalu u ruskom napadu na Kijev, Ukrajina, 25. marta 2024.
Vatrogasci i spasioci pretražuju štetu nastalu u ruskom napadu na Kijev, Ukrajina, 25. marta 2024.

Ostaci ruske rakete uništili su deo trospratnice u centru Kijeva u ponedeljak ujutru, a najmanje 10 ljudi je povređeno u gradu, saopštili su zvaničnici.

Deca su morala da beže iz škola u zaklon tokom napada, rekao je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba objavljujući video snimak na društvenim mrežama.

Strana zgrade, na kojoj su se nalazile teretana Akademije umetnosti i izložbena sala, pretvorena je u ruševine u oblasti prepunoj stambenih blokova višespratnica.

Kuleba je ponovo uputio poziv svoje zemlje za vojnu pomoć, rekavši: "Nema zločina koje ruski gadovi ne bi počinili"

"Ovo je podsetnik da Ukrajini hitno treba više protivvazdušne odbrane, posebno sistema Patriot i raketa sposobnih da odbiju svaki ruski napad", rekao je Kuleba.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile dve balističke rakete ispaljene sa okupiranog poluostrva Krim, udaljenog više od 500 km.

Ostaci rakete pali su u oblasti Solomjanski, Holosijevski i Darnjicki, saopštila je gradska uprava Kijeva. Ulica ispred zgrade posuta je ciglama i automobilima obloženim debelim slojem prašine.

Kijevski sistem za vazdušno upozorenje, koji obično oglašava uzbunu dovolno rano, oglasio se samo oko minut pre nego što su novinari Rojtersa čuli prvu od nekoliko eksplozija.

Ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink rekla je da je čula glasne eksplozije u ukrajinskoj prestonici.

"Tokom poslednjih pet dana Rusija je lansirala stotine raketa i bespilotnih letelica protiv suverene zemlje", objavila je Brink na društvenim mrežama. "Ukrajini je sada potrebna naša pomoć. Ne postoji trenutak koji može da se izgubi".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom video obraćanju u nedelju da je protivvazdušnoj odbrani njegove zemlje potrebno "značajno jačanje" pošto se Ukrajina suočava sa ponovljenim ruskim vazdušnim napadima.

"Ruski teroristi su tokom protekle nedelje, od ponedeljka do danas, upotrebili blizu 190 projektila raznih tipova i skoro 140 bespilotnih letelica 'Šahed'. Takođe, lansirali su skoro 700 vođenih avio-bombi. Nije bilo nijedne nedelje u više od dve godine ovog rata kada se Rusija uzdržala od terora", rekao je on.

Rusija je u ponedeljak saopštila da je osujetila ukrajinski napad dronom u oblasti Rostova na jugozapadu Rusije, dok je požar u elektrani u regionu poremetio uslugu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je njegova protivvazdušna odbrana oborila svih 11 ukrajinskih dronova uključenih u napad.

Uništeni automobili pored stambene zgrade za koju lokalne vlasti tvrde da je pogođena u ukrainskom vojnom udaru, u Belgorodu, Rusija, 24. marta 2024.
Uništeni automobili pored stambene zgrade za koju lokalne vlasti tvrde da je pogođena u ukrainskom vojnom udaru, u Belgorodu, Rusija, 24. marta 2024.

Vasilij Golubev, regionalni guverner u Rostovu, rekao je preko Telegrama da je došlo do požara u Novočerkaskoj elektrani, zbog čega su dva njena energetska bloka privremeno isključena iz rada.

OGK-2, operater fabrike, izvestio je o žrtvama u incidentu i rekao da se oprema u fabrici pregleda.

XS
SM
MD
LG