Linkovi

Ukrajina optužuje ruske trupe da su odsekle glavu vojniku, gori skladište nafte u Rostovu


Vatrogasci rade na gašenju požara u rezervoaru nafte u Rostovskoj oblasti u Rusiji, na fotografiji napravljenoj od video snimka koji je objavila pres-služba Ministarstva za vanredne situacije Rusije, 18. juna 2024.
Vatrogasci rade na gašenju požara u rezervoaru nafte u Rostovskoj oblasti u Rusiji, na fotografiji napravljenoj od video snimka koji je objavila pres-služba Ministarstva za vanredne situacije Rusije, 18. juna 2024.

U napadu ruskog drona u ukrajinskoj oblasti Lavov jedna osoba je povređena, dok se vatrogasci u ruskom gradu Azov drugi dan bore sa požarom u skladištu nafte.

Gradonačelnik Lavova, grada na zapadu Ukrajine u blizini granice sa Poljskom, rekao je da je napad dronom u selu Malehiv oštetio višespratnu stambenu zgradu i razbio desetine prozora na obližnjim zgradama.

Gradonačelnik Andrij Sadovij, pišući na aplikaciji za razmenu poruka Telegram, rekao je da je 70-godišnji muškarac hospitalizovan u srednje teškom stanju.

U međuvremenu, požar u ruskom skladištu nafte u Rostovskoj oblasti nastavio je da gori više od 24 sata nakon što je izazvan napadom dronom.

Ukrajinski zvaničnik rekao je medijima da je napad izveden u okviru specijalne operacije ukrajinske službe bezbednosti. Ukrajina je u prošlosti ciljala energetsku infrastrukturu kao način da naškodi ruskim ratnim naporima.

U napadu su pogođena dva skladišta sa 22 rezervoara nafte, rekao je zvaničnik. Azov se nalazi u Rostovskoj oblasti na jugu Rusije, na reci Donu, oko 16 kilometara od Azovskog mora.

U Ukrajini su ruski napadi na elektrane doveli do nestanka struje širom zemlje.

"Sve regionalne kompanije za distribuciju električne energije primenjivaće satne rasporede isključenja za industrijske i kućne potrošače od 00:00 do 24:00", saopštio je u sredu nacionalni distributer električne energije Ukrenergo. Ranije su zvaničnici pokušali da ograniče prekide na popodnevne sate.

Ukrenergo je saopštio da to neće uticati na kritičnu infrastrukturu.

Optužba zbog odsecanja glave

U utorak su ukrajinski tužioci optužili ruske vojnike da su odrubili glavu pripadniku ukrajinske vojske u Donjeckoj oblasti.

"Ukrajinska vojska je tokom izviđanja iz vazduha na jednom od borbenih položaja u regionu Donjecka otkrila oštećeno oklopno vozilo ukrajinskih odbrambenih snaga. U njemu se nalazila odsečena glava ukrajinskog branioca", objavila je kancelarija ukrajinskog generalnog tužioca Andrija Kostina na društvenim mrežama.

Kostinova kancelarija je objavila i fotografiju na kojoj je navodno prikazano oklopno vojno vozilo sa zamagljenim delom gde se nalazi odsečena glava.

Tužioci u Donjecku su takođe izvestili u utorak da je jedan Ukrajinac osuđen na 15 godina zatvora zbog davanja informacija o ukrajinskim trupama ruskim snagama.

Taj muškarac, stanovnik Kostjantinjivke u blizini linije fronta, koristio je aplikaciju Telegram prošlog maja da obavesti Rusiju o kretanju ukrajinskih trupa i artiljerije, tvrde tužioci.

Prošle godine, Ujedinjene nacije su saopštile da je Ukrajina pokrenula više od 6.600 krivičnih postupaka protiv ljudi zbog pomoći Rusiji od početka rata.

U ovom izveštaju korišćen je materijal Asošiejted presa, Rojtersa i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG