Linkovi

Cveće, svečane košulje i patriotske pesme: Kim podržao ruski rat u Ukrajini, Putin želi još bližu saradnju


Ruski predsednik Vladimir Putin korača dok se severnokorejski lider Kim Džong Un rukue sa članovima ruske deelegacije na međunrodnom aerodromu pored Pjongjanga, Severna Koreja, 19. juna 2024.
Ruski predsednik Vladimir Putin korača dok se severnokorejski lider Kim Džong Un rukue sa članovima ruske deelegacije na međunrodnom aerodromu pored Pjongjanga, Severna Koreja, 19. juna 2024.

Za ruskog predsednika Vladimira Putina u sredu je organizovan grandiozan doček u Pjongjangu, gde se on sastao sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom i obećao bližu saradnju dok se obe zemlje suočavaju sa pritiscima Zapada.

Putin i Kim, koji su takođe potpisali dokument kojim se unapređuju veze, učestvovali su na ceremoniji dobrodošlice na centralnom trgu Kim Il Sunga, gde su fasade zgrada bile prekrivene masivnim ruskim i severnokorejskim zastavama i portretima dvojice lidera.

Stanovnici Severne Koreje obučeni u crvene, bele i plave košulje mahali su sinhronizovano jarkim buketima cveća dok je duvački orkestar svirao patriotske pesme. Putin i Kim su takođe izvršili smotru severnokorejske počasne garde pre odlaska na pregovore, uključujući i dvosatne razgovore jedan na jedan, prenose ruski mediji.

Na početku pregovora, Putin je zahvalio Severnoj Koreji na njenoj "doslednoj i nepokolebljivoj podršci" ruskoj politici, uključujući i onoj prema Ukrajini, javila je ruska novinska agencija Interfaks.

Kim je izrazio "punu podršku i solidarnost" za, kako je rekao, "specijalnu vojnu operaciju" Rusije u Ukrajini, navodi Interfaks. Severnokorejski lider je takođe obećao da će "bezuslovno podržavati" politiku Rusije, dodala je agencija.

Putin, koji dolazi u svoju prvu posetu Severnoj Koreji posle 24 godine, pozvao je Kima u Moskvu, preneli su ruski državni mediji.

Rusija i Severna Koreja su dugo bili bliski partneri, ali se njihova saradnja intenzivirala nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. Severna Koreja je isporučila Rusiji hiljade kontejnera municije, uključujući balističke rakete, prema američkim zvaničnicima – što su optužbe koje su demantovali i Pjongjang, i Moskva.

Blizu, ali koliko blizu?

Prema Interfaksu, Putin i Kim potpisali su sveobuhvatan sporazum o strateškom partnerstvu, formalno unapređujući veze. Tekst ugovora nije objavljen. Iako se smatra da on ne sadrži formalni sporazum o savezu, ruski zvaničnici su rekli da će verovatno u nekom smislu pokrivati saradnju u oblasti odbrane.

Analitičari razmatraju dokle će ići vojna saradnja Severne Koreje i Rusije. Neki kažu da bi Kim i Putin mogli pronaći više razloga da nastave da rade zajedno kako se odnosi svake zemlje sa Zapadom budu pogoršavali. Ali njih dvojica neće obnoviti veze iz sovjetske ere, rekao je Kim Gun, južnokorejski poslanik koji je ranije ove godine podnio ostavku na mesto glavnog izaslanika Južne Koreje za nuklearnu energiju.

"Rusija nije bivši Sovjetski Savez", rekao je on. "A Rusija je u ratu u Ukrajini – oni ulažu svu svoju energiju u taj rat. Rusija nema toliko prostora da uradi bilo šta sa Severnom Korejom".

Za sada, Putin i Kim predstavljaju jedinstven front, a Putin je opisao njihovu saradnju u sredu kao borbu protiv hegemonije SAD.

Ruski predsednik Vladimir Putin i lider Severne Koreje Kim Džong Un, obojica su na podijumu, prisustvuju zvaničnoj ceremoniji dobrodošlice na Trgu Kim Il Sunga u Pjongjangu, Severna Koreja, 19. juna 2024.
Ruski predsednik Vladimir Putin i lider Severne Koreje Kim Džong Un, obojica su na podijumu, prisustvuju zvaničnoj ceremoniji dobrodošlice na Trgu Kim Il Sunga u Pjongjangu, Severna Koreja, 19. juna 2024.

U uvodniku u utorak u Rodong Sinmunu, glavnim severnokorejskim novinama, navodi se da "narod i vojska obe zemlje imaju svetu dužnost, zajedno, da čuvaju suverenitet i dostojanstvo svojih zemalja i garantuju mir i bezbednost u regionu".

Rejčel Minjung Li, viša saradnica u Vašingtonskom centru Stimson specijalizovana za Severnu Koreju, rekla je da je formulacija neuobičajena za severnokorejske državne medije, ocenivši da to odstupanje šalje "manje nego utešnu poruku" o budućoj vojnoj saradnji.

"Sporazum koji Severna Koreja i Rusija potpišu tokom Putinove posete, ako bude objavljen, nadamo se da će uneti jasnoću u ovu frazu", napisala je ona u postu na blogu 38 North, veb lokaciji koja se bavi pitanima Severne Koreje.

Izbegavanje sankcija

Putin je u utorak obećao da će sarađivati sa Severnom Korejom na suprotstavljanju sankcijama. U pismu objavljenom u severnokorejskim državnim medijima, Putin je rekao da će dve zemlje razviti trgovinske mehanizme "koje Zapad ne kontroliše" i da će se "zajedno suprotstaviti nelegitimnim jednostranim ograničenjima".

Obe zemlje su pod sve većim brojem sankcija koje su uvele pojedine zemlje – Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu i Severnoj Koreji zbog njenog programa razvoja nuklearnog oružja i drugih nezakonitih aktivnosti, poput sajber krađe.

Severna Koreja takođe podleže nizu rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje zabranjuju širok spektar ekonomskih aktivnosti sa Pjongjangom.

Rusija – stalna članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta – glasala je za sankcije Severnoj Koreji do 2017. Ali sada se protivi sankcijama i preduzela je korake da zakomplikuje njihovu primenu.

Mnogi ruski analitičari kažu da Putin okleva da potpuno odustane od sankcija UN prema Severnoj Koreji. Umesto toga, on može da traži ono što vidi kao rupe koje olakšavaju saradnju čak i u oblastima koje su podložne sankcijama UN, kao što su radnici Severne Koreje koji zarađuju u inostranstvu.

Na primer, severnokorejski IT stručnjaci mogli bi da rade na daljinu iz svoje matične zemlje, a da tehnički ne ostvaruju prihod u inostranstvu, rekao je Džordž Toloraja, bivši član Ekspertske komisije UN, koja je trebalo da nadgleda sprovođenje sankcija Severnoj Koreji.

Saradnja u oružju

Analitičari takođe prate Putinovu posetu u potrazi za bilo kakvim znacima dodatne saradnje u oblasti odbrane.

Ključno pitanje među zapadnim analitičarima je šta bi Putin mogao da ponudi Severnoj Koreji u zamenu za oružje koje je navodno korišćeno u ratu u Ukrajini.

Američki zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi Rusija mogla da obezbedi Severnoj Koreji napredno oružje ili drugu pomoć u vezi sa njenim nuklearnim programom.

Takva saradnja predstavlja "najveću pretnju nacionalnoj bezbednosti SAD od Korejskog rata", rekao je Viktor Ča, predsednik Koreje u Centru za strateške i međunarodne studije.

U blog postu, Ča je rekao da je "malo verovatno da bi Kim tako raskošno dočekivao Putina samo zbog obećanja hrane i goriva", napominjući da Pjongjang traži napredno oružje, uključujući tehnologiju nuklearnih podmornica i interkontinentalnih balističkih raketa.

"Ovaj aspekt odnosa ne samo da destabilizuje bezbednost na poluostrvu i u Aziji; to takođe povećava direktnu pretnju koju Severna Koreja predstavlja domovini [SAD]", rekao je on.

XS
SM
MD
LG