Linkovi

Susret Trampa i Zelenskog u momentu napetosti u vezi sa američkom podrškom Ukrajini


ARHIVA - Volodimir Zelenski i Donald Tramp tokom susreta 2019. godine (AP/Evan Vucci)
ARHIVA - Volodimir Zelenski i Donald Tramp tokom susreta 2019. godine (AP/Evan Vucci)

Donald Tramp će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u trenutku kada tenzije između njih dvojice u javnosti rastu po pitanju odbrane Ukrajine od ruske invazije.

Tramp je rekao da je Zelenski tražio sastanak. Poseta je zakazana za oko 9:45 po istočnom vremenu u Trampovom tornju u Njujorku, manje od dan nakon što se potpredsednica Kamala Haris, Trampova demokratska protivnica, sastala sa ukrajinskim liderom i izrazila mu nepokolebljivu podršku.

"Radujem se što ću ga videti sutra", rekao je Tramp na konferenciji za novinare u četvrtak. "Verujem da ću uspeti da napravim dogovor između predsednika [Vladimira] Putina i predsednika Zelenskog, prilično brzo".

Sastanak je dugo očekivan i događa se dok se približava dan izbora, a Tramp i Haris zauzimaju oštro različite stavove o podršci Ukrajini u trećoj godini njenog rata sa Rusijom.

Tramp tvrdi da Putin nikada ne bi izvršio invaziju da je on bio predsednik, dok je podrugljivo nazivao Zelenskog "trgovcem" za dobijanje pomoći SAD za Ukrajinu. Tramp je poslednjih dana hvalio istorijske vojne pobede Rusije i insistirao na tome da SAD treba da se "izvuku" i okončaju svoje mešanje sa Ukrajinom.

Anxiety, uncertainty build in Ukraine as US election nears
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

Sastanak u petak skoro da nije bio zakazan uprkos tome što je kancelarija Zelenskog saopštila da je nešto planirano tokom posete ukrajinskog lidera Generalnoj skupštini UN, tokom koje on iznosi svoje završno obraćanje saveznicima.

U intervjuu za časopis Njujorker koji je objavljen ranije ove nedelje, Zelenski je implicirao da Tramp ne razume i previše pojednostavljuje sukob. Ukrajinski lider je rekao da je Trampov potpredsednik Džej Di Vens bio "previše radikalan" i da se u suštini zalagao da Ukrajina "prinese žrtvu" tako što će se "odreći svojih teritorija".

Tramp je ove nedelje u dva odvojena navrata oštro napao Zelenskog i Ukrajinu. Govoreći u sredu u Severnoj Karolini, Tramp je Ukrajinu nazvao "srušenom", a njen narod "mrtvim".

"Svaki dogovor — najgori dogovor — bio bi bolji od onoga što imamo sada", rekao je Tramp. "Da su napravili loš dogovor, bilo bi mnogo bolje. Malo bi od nečega odustali i svi bi živeli, i svaka zgrada bi bila izgrađena i svaka kula bi starila još 2.000 godina".

U međuvremenu, Haris je u četvrtak stala uz Zelenskog i rekla da Trampov pritisak da Ukrajina brzo zaključi sporazum o okončanju rata "nisu predlozi za mir", već "predlozi za predaju". Tramp je u četvrtak rekao da se ne zalaže za predaju.

Potpredsednica Kamala Haris i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovaraju na balkonu zgrade izvršne kancelarije Ajzenhauera u kompleksu Bele kuće u Vašingtonu, 26. septembra 2024.
Potpredsednica Kamala Haris i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovaraju na balkonu zgrade izvršne kancelarije Ajzenhauera u kompleksu Bele kuće u Vašingtonu, 26. septembra 2024.

Dok su Tramp i Vens dugo bili skeptici prema podršci SAD Ukrajini, drugi republikanski saveznici bivšeg predsednika podržali su odbranu Kijeva od invazije Moskve i tvrde da je podrška Ukrajini u interesu Amerike.

Jedan saveznik Ukrajine i Trampa je senator Lindzi Grejem, republikanac iz Južne Karoline. Na sastanku iza zatvorenih vrata koji je Zelenskij imao sa senatorima na Kapitol hilu, takođe u četvrtak, Grejem je ustao i rekao da je razgovarao sa Trampom o ukrajinskom predsedniku, kaže osoba koja je upoznata sa situacijom i koja je insistirala da ostane anonimna.

Grejem je rekao onima u prostoriji da će nasamo razgovarati sa Zelenskim o njegovim razgovorima sa Trampom, rekla je ta osoba. Kako se sastanak bližio kraju, Grejem je povukao Zelenskog u stranu i njih dvoje su razgovarali u četiri oka.

Grejem je blizak sa bivšim predsednikom i često je igrao ulogu posrednika po raznim temama. On nije odgovorio na poruku u kojoj se od njega tražio komentar u četvrtak.

XS
SM
MD
LG