Linkovi

Kameron u poseti SAD traži podršku Ukrajini, sastao se i sa Trampom


Američki državni sekretar Entoni Blinken i šef britanske diplomatije Dejvid Kameron na konferenciji za novinare u Vašingtonu. (Foto: REUTERS/Michael A. McCoy)
Američki državni sekretar Entoni Blinken i šef britanske diplomatije Dejvid Kameron na konferenciji za novinare u Vašingtonu. (Foto: REUTERS/Michael A. McCoy)

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron započeo je posetu Vašington gde se sastao sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u nastojanju da podstakne američke zvaničnike da podrže novu pomoć Ukrajini.

Zajedno su pozvali Kongresa da odobri novu vojnu pomoć Ukrajini, navodeći da su ta sredstva, trenutno blokirana, od ključnog značaja za američku, evropsku i svetsku bezbednost.

Posle sastanka u Stejt departmentu, Blinken je ponovio apel na članove Kongresa da odobre pomoć Ukrajini, koju predsednik Džo Bajden traži već mesecima.

Kameron je rekao da će i na Kapitol hilu zatražiti tu podršku, ističući da je u posetu došao kao "veliki prijatelj" Sjedinjenih Država.

Nisam došao ovde u nameri da nekome držim lekcije ili govorim šta treba da radi, ili se mešam u politički proces i druge stvari u SAD", izjavio je. "Došao sam kao veliki prijatelj i neko ko ima veliku veru u ovu zemlju, uveren da je u vašem interesu, interesu vaše budućnosti, i budućnosti vaših partnera, da oslobodite ta sredstva i da pomoć krene", rekao je.

Blinken je izjavio da je sa britanskim kolegom takođe razgovarao o načinima da se spreči prenos oružja i materijala u Rusiju, koje se onda koristi u Ukrajini, prenosi Rojters.

"SAD vide da tehnologija koja se koristi za podršku ruskoj vojnoj industriji stiže iz Severne Koreje, Irana i Kine", izjavio je američki državni sekretar, navodeći da je to pitanje koje posebno brine Vašington i njegove saveznike u Evropi.

Dejvid Kameron će takođe razgovarati sa liderima Kongresa, uključujući predsedavajućeg Predstavničkim domom Majka Džonsona, koji se protivi usvajanju zakona o bezbednosti koji predviđa pomoć od 60 milijardi dolara za ukrajinsku vojsku.

Predsednik Džo Bajden je više puta pozivao Džonsona i druge republikanske protivnike da podrže zakon o bezbednosti, ali Džonson je rekao da bi fokus trebalo da bude na domaćim prioritetima kao što je bezbednost na granici između SAD i Meksika.

"Uspeh Ukrajine i neuspeh Putina su od vitalnog značaja za američku i evropsku bezbednost", naveo je Kameron u saopštenju.

"Alternativa bi samo ohrabrila Putina u daljim pokušajima da ponovo iscrta evropske granice silom i jasno bi se čula u Pekingu, Teheranu i Severnoj Koreji", rekao je Kameron.

Ukrajinski zvaničnici su zatražili od saveznika da pruže veću vojnu pomoć, posebno sa sistemima za odbranu ukrajinskog neba od ruskih svakodnevnih ruskih bespilotnih i raketnih napada.

Večera sa Trampom

Šef britanske diplomatije u ponedeljak je večerao sa Donaldom Trampom, republikanskim predsedničkim kandidatom, na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi, gde su razgovarali o "potrebi da članice NATO ispune svoje obaveze u doprinosu budžetu za zajedničku odbranu", saopšio je Trampov izborni štab.

Šef britanske diplomatije Dejvid Kameron na konferenciji za novinare u Vašingtonu, 9. aprila 2024. (Foto: Rojters/Michael A. McCoy)
Šef britanske diplomatije Dejvid Kameron na konferenciji za novinare u Vašingtonu, 9. aprila 2024. (Foto: Rojters/Michael A. McCoy)

Tokom večere, Kameron i Tramp su takođe razgovarali o "predstojećim izborima u SAD i Britaniji, političkim pitanjima koja se odnose na Bregzit, izdvajanjima NATO zemalja za odbranu i okončanju pogibija u Ukrajini", saopštio je Trampov štab.

Portparol britanskog Ministarstva spoljnih poslova izjavio je u ponedeljak da je Kameronov sastanak sa Trampom deo "rutinskog međunarodnog angažmana" i da je "standardna praksa za ministre da se sastaju sa opozicionim kandidatima".

Na konferenciji za novinare, Kameron je izjavio da je njegov sastanak sa Trampom bio standardni susret sa "opozicionom ličnošću", i rekao da su pokrili niz važnih globalnih tema ali nije naveo više detalja.

Nastavljen rat dronovima

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su u utorak da je Rusija tokom noći izvela napade sa četiri navođene rakete i 20 dronova.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je svih 20 bespilotnih letelica, a presretanja su izvršena iznad regiona Nikolajev, Odesa, Herson, Dnjepropetrovsk, Poltava, Vinica i Lavov, saopštile su vazduhoplovne snage.

Rusija se takođe branila od ukrajinskih napada dronovima.

Rusko ministarstvo odbrane izvestilo je u utorak da je uništilo dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti i još dve iznad regiona Voronjež.

Ruske snage su oborile ukrajinsku raketu kod obale Krima, saopštilo je ministarstvo.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters, Asošijeted pres i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG