Linkovi

Rusi glasaju na predsedničkim izborima u atmosferi državne represije


Izbori se održavaju u atmosferi državnog obračuna sa nezavisnim medijima i organizacijama usredsređenim na zaštitu ljudskih prava (Foto: AP)
Izbori se održavaju u atmosferi državnog obračuna sa nezavisnim medijima i organizacijama usredsređenim na zaštitu ljudskih prava (Foto: AP)

U Rusiji je počelo trodnevno glasanje na predsedničkim izborima na kojima se očekuje pobeda aktuelnog predsednika Vladimira Putina i još jedan njegov šestogodišnji mandat.

Od petka do nedelje glasa se na biračkim mestima u jedanaest vremenskih zona, kao i u nelegalno anektiranim regionima Ukrajine.

Glasači na birališta izlaze u jeku ruske agresije na Ukrajinu koja je ušla u treću godinu.

Izbori se održavaju u atmosferi državnog obračuna sa nezavisnim medijima i organizacijama usredsređenim na zaštitu ljudskih prava – što Putinu daje punu kontrolu nad političkim sistemom, izveštava agencija Asošijeted pres.

Putin se za peti mandat kandiduje, bez gotovo, ikakvih konkurenata.

Njegovi politički protivnici su pritvoreni – ili u inostranom egzilu.

Najžešći od njih, Aleksej Navalni, nedavno je preminuo u ruskoj arktičkoj kaznenoj koloniji.

Preostala tri protivkandidata su predstavnici neuticajnih opozicionih partija – koje prate politiku Kremlja.

Stručnjaci sumnjaju da će izbori biti slobodni i pošteni, a mogućnosti za njihovo nezavisno praćenje su veoma ograničene.

Izbori u Rusiji su lažni u celini. Kremlj kontroliše ko će se se naći na glasačkom listiću, kao i način na koji će voditi kampanju. Da ne govorimo o kontroli svakog aspekta glasanja i prebrojavanja glasova“, izjavio je Sem Grin iz Centra za analizu evropske politike u Vašingtonu.

Takođe, Ukrajina i zapadne zemalje osuđuju Rusiju zbog organizovanja glasanja u okupiranim ukrajinskim područjima.

Posmatrači ukazuju da je Ukrajina, po mnogo čemu, centralna tema izbora. Ukazuju da Putin želi da iskoristi izvesnu pobedu da bi dokazao da rat i način na koji ga vodi – ima snažnu podršku građana.

Međutim, rašrtkani protivnici ruskog predsednika nadaju se da će tokom izbora biti iskazano nezadovoljstvo dela građana političkom situacijom i ratom protiv Ukrajine.

Pozvali su građane da protestuju na biralištima u nedelju u podne – tokom poslednjeg dana glasanja. Ukazali su da je tu strategiju odobrio preminuli ruski opoicionar i kritičar Kremlja Aleksej Navalni.

Moramo da iskoristimo izborni dan da pokažemo da postojimo i da nas je mnogo. Živi smo i stvarni ljudi i Putinovi smo protivnici. Od vas zavisi šta ćete činiti. Da li ćete glasati protiv Putina, ili uništiti glasački listić“, rekla je njegova udovica Julija Navalna.

Nevladini posmatrači notirali su da ruske vlasti čine sve da građani, kako su ukazali, ne primate da se u Rusiji održavaju predsednički izbori.

Golos (Glas), ugledna nezavisna organizacija, opisala je da je javnost bila usredsređena isključivo na aktivnosti aktuelnog predsednika Vladimira Putina, dok su drugi kandidati bili pasivni.

Analitičari: Rusija infiltrirala špijune u mnoge evropske zemlje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Takođe, zabeleženo je da su državni mediji izborne sadržaje emitovali manje nego što je to bio slučaj 2018, kada je Putin poslednji put izabran na predsedničku funkciju.

XS
SM
MD
LG