Linkovi

Ekskluziva Rojtersa: Satelitske slike Rusije ukazuju na razmeštanje krstarećih raketa na nuklearni pogon


Satelitski snimak onog za šta se veruje da je mesto razmeštanja ruske krstareće rakete na nuklearni pogon, sa 5 bunkera za skladištenje nuklearnih bojevih glava (desno) i lansirne pozicije (dole levo), u Vologdi, Rusija (Foto: Planet Labs PBC/Handout via REUTERS)
Satelitski snimak onog za šta se veruje da je mesto razmeštanja ruske krstareće rakete na nuklearni pogon, sa 5 bunkera za skladištenje nuklearnih bojevih glava (desno) i lansirne pozicije (dole levo), u Vologdi, Rusija (Foto: Planet Labs PBC/Handout via REUTERS)

Dvoje američkih istraživača kažu da su u Rusiji otkili moguće mesto razmeštanja nove krstareće rakete na nuklearni pogon, 9M370 Burevestnik, koju je predsednik Vladimir Putin nazvao nepobedivom.

Putin je rekao da oružje, koje je NATO nazvao SSC-X-9 Skyfall, ima skoro neograničen domet i može da izbegne američku protivraketnu odbranu. Međutim, neki zapadni eksperti osporavaju te tvrdnje i stratešku vrednost Burevestnika. Oni smatraju da to neće dodati kapacitete koje Moskva već nema i da postoji rizik od radijacije.

Na slikama slike koje je 26. jula napravila Planet Labs, komercijalna satelitska kompanija, dva istraživača su identifikovala građevinski projekat koji se nalazi u blizini skladišta nuklearnih bojevih glava poznatog pod dva imena Vologda-20 i Čebsara, kao potencijalno mesto za postavljanje nove rakete. Objekat se nalazi na oko 500 km severno od Moskve.

Rojters je prvi koji je izvestio o ovoj priči.

Deker Evelet, analitičar istraživačke i analitičke organizacije CNA, pronašao je satelitske snimke i identifikovao, kako je procenio, devet horizontalnih lansirnih rampi u izgradnji. One su smeštene u tri odvojene grupe, da bi ih zaštitile od napada ili da bi sprečile slučajnu eksploziju u jednoj od detonacije projektila u drugima, rekao je on.

Glas Amerike u Sudži, prvom naselju koje je Ukrajina zauzela u Rusiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Rusko ministarstvo odbrane i ambasada u Vašingtonu nisu odgovorili na zahtev da komentarišu ovu procenu, stratešku vrednost Burevestnika, rezultate testiranja i rizike koje on predstavlja.

Portparol Kremlja rekao je da su to pitanja za Ministarstvo odbrane i odbio je da dalje komentariše.

Američki Stejt department, CIA, Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe i Nacionalni centar za vazdušnu i svemirsku obaveštajnu službu SAD odbili su da komentarišu.

Pronalaženje mesta za moguće lansiranje rakete sugeriše da Rusija nastavlja sa njenim razmeštanjem nakon serije testova u poslednjih nekoliko godina u kojima je bilo problema, rekli su i Evelet i drugi istraživač, Džefri Luis, sa Instituta za međunarodne studije Midlberi u Montereju.

Luis se složio sa Eveletovom procenom nakon što je na njegovu molbu pregledao slike.

"Slike prikazuju nešto veoma jedinstveno, veoma drugačije. I očigledno, znamo da Rusija razvija ovu raketu na nuklearni pogon“, rekao je on.

Hans Kristensen iz Federacije američkih naučnika, koji je takođe proučavao slike Vologde na molbu Eveleta, rekao je da deluje da su na njima lansirne rampe i druge karakteristike verovatno povezane sa Burevestnikom. Ali on je rekao da ne može dati konačnu procenu jer Moskva obično ne postavlja raketne bacače pored skladišta nuklearnih bojevih glava.

Pomeni vojnicima poginulim u Makivki
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Evelet, Luis, Kristensen i tri druga stručnjaka rekli su da je uobičajena praksa Moskve gomilanje nuklearnog punjenja za kopnene rakete daleko od lansirnih mesta, osim kod interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM).

Razmeštanje Burevestnika u Vologdi omogućilo bi ruskoj vojsci da skladišti rakete sa nuklearnim oružjem u svojim bunkerima, čineći ih dostupnim za brzo lansiranje, rekli su Luis i Evelet.

Zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da će Rusija izmeniti svoje smernice o upotrebi nuklearnog oružja kao odgovor na, kako smatra, zapadnu eskalaciju u ratu u Ukrajini, izvestila je u nedelju državna novinska agencija TASS.

Loši rezultati testiranja

U izveštaju Nacionalnog centra za kosmičku obaveštajnu delatnost američkog vazduhoplovstva iz 2020. navodi se da će Rusija, ako uspešno uvede Burevestnik u upotrebu, Moskvi dati jedinstveno oružje sa mogućnošću interkontinentalnog dometa.

Ali loši rezultati i ograničenja oružja izazvali su sumnje među osam stručnjaka koje je Rojters intervjuisao u vezi sa tim da li će njegovo postavljanje promeniti nuklearni ulog za Zapad i druge ruske neprijatelje.

Burevestnik ima loše rezultate testiranja od najmanje 13 poznatih testova, sa samo dva delimična uspeha, od 2016. godine, prema podacima Inicijative protiv nuklearne pretnje (NTI), grupe koja se bori za smanjenje nuklearnih, bioloških i tehnoloških rizika. Među problemima je i eksplozija 2019. tokom neuspešnog pokušaja vađenja nezaštićenog nuklearnog reaktora koji je ostao da radi na dnu Belog mora godinu dana nakon pada prototipa, navodi se u izveštajima Stejt departmenta.

Ruska državna nuklearna agencija Rosatom je saopštila da je pet članova osoblja poginulo tokom testiranja rakete 8. avgusta. Putin je njihovim udovicama uručio vrhunska državna priznanja, rekavši da je oružje koje razvijaju bez premca u svetu, ne navodeći Burevestnik.

Eksperti: Ruska vojska nije svjetska klasa, ali jeste velika
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Pavel Podvig, stručnjak za ruske nuklearne snage koji živi u Ženevi, Luis, Evelet i drugi stručnjaci rekli su da neće dodati kapacitete koje ruske nuklearne snage već nemaju, uključujući sposobnost da nadjačaju protivraketnu odbranu SAD. Štaviše, njegov motor na nuklearni pogon preti da izazove radijaciju dok leti, samim tim rizikuje nesreću koja bi mogla da kontaminira okolni region, rekla je Šeril Rofer, američka naučnica za nuklearno oružje.

„Skajfol je glup sistem oružja, leteći Černobil koji predstavlja veću pretnju Rusiji nego drugim zemljama“, složio se Tomas Kantrimen, bivši visoki zvaničnik Stejt departmenta u Asocijaciji za kontrolu naoružanja, govoreći o katastrofi nuklearne elektrane 1986.

NATO nije odgovorio na pitanja o tome kako će alijansa odgovoriti na raspoređivanje oružja.

O tehničkim detaljima Burevestnika se malo zna. Stručnjaci procenjuju da bi ga mala raketa na čvrsto gorivo lansirala ubacivanjem vazduha u motor koji ima minijaturni nuklearni reaktor. Pregrejani i verovatno radioaktivni vazduh bi onda izašao, kako bio se obezbedio potisak napred.

Putin ju je predstavio u martu 2018, rekavši da će raketa biti nisko leteća, sa skoro neograničenim dometom, nepredvidivom putanjom leta i nepobediva za sadašnju i buduću odbranu. Mnogi stručnjaci su skeptični prema Putinovim tvrdnjama.

Burevestnik bi, kažu, mogao da ima domet od nekih 23.000 km, u poređenju sa više od 17.700 km za Sarmat, najnoviju rusku ICBM, dok bi njegova zvučna brzina učinila da se detektuje.

„Biće ranjiv kao i svaka krstareća raketa. Što duže leti, postaje ranjiviji jer ima više vremena za praćenje. Ne razumem Putinov motiv“, rekao je Kristensen.

Raspoređivanje Burevestnika nije zabranjeno Novim START-om, poslednjim američko-ruskim sporazumom koji ograničava raspoređivanje strateškog nuklearnog oružja, a koji ističe u februaru 2026. Odredba omogućava Vašingtonu da zatraži pregovore sa Moskvom o stavljanju Burevestnika pod kontrolu, ali je portparol Stejt departmenta rekao da takvi razgovori nisu traženi. Pozivajući se na rat u Ukrajini, Rusija je odbacila pozive SAD na bezuslovne razgovore o zameni novog START-a, podstičući strah od sveopšte trke u nuklearnom naoružanju kada istekne.

Zvaničnik Pentagona: Putin je potcijenio Ukrajince i Zapad
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Podvig je rekao da bi Moskva mogla iskoristiti raketu kao monetu za potkusurivanje ako se pregovori ikada nastave.

On je Burevestnik nazvao političkim oružjem koje je Putin koristio da ojača svoj imidž moćnog lidera pre reizbora 2018. i da poruči Vašingtonu da ne može da odbaci njegovu zabrinutost zbog američke protivraketne odbrane i drugih pitanja.

XS
SM
MD
LG