Linkovi

Ruski sud odbio žalbu Gerškoviča, novinar ostaje u pritvoru bar do 30. juna


Evan Gerškovič u sudnici u Moskvi (Foto: Reuters/Tatyana Makeyeva)
Evan Gerškovič u sudnici u Moskvi (Foto: Reuters/Tatyana Makeyeva)

Novinar Volstrit žurnala Evan Gerškovič ostaće u ruskom zatvoru zbog optužbi za špijunažu najmanje do kraja juna, pošto je moskovski sud odbio njegovu žalbu kojom je tražio da mu se ukine pritvor pre suđenja.

Ovaj 32-godišnji američki državljanin priveden je krajem marta 2023. dok je bio na službenom putu i već više od godinu dana je iza rešetaka. Prošlog meseca, njegovo pritvor je produžen do 30. juna odlukom na koju su se kasnije žalili njegovi branioci. Žalbu je u utorak razmotrio moskovski apelacioni sud i odbacio je.

U sudnici u utorak, Gerškovič, odeven u belu majicu i kariranu košulju, izgledao je opušteno, povremeno se smejao i ćaskao sa članovima svog pravnog tima.

Njegovo hapšenje u gradu Jekaterinburgu uznemirilo je novinare u Rusiji, gde vlasti nisu navele dokaze, ako ih uopšte ima, u prilog optužbama za špijunažu.

Gerškovič i njegov poslodavac su negirali optužbe, a američka vlada ga je proglasila nepravedno pritvorenim.

Analitičari su istakli da Moskva možda koristi zatvorene Amerikance kao zalog za razmenu u vremenu rastućih američko-ruskih tenzija zbog rata u Ukrajini. Najmanje dvoje američkih državljana uhapšenih u Rusiji poslednjih godina - uključujući košarkašicu Britni Grajner - razmenjeno je za Ruse zatvorene u SAD.

U decembru je američki Stejt department saopštio da je dao značajnu ponudu da obezbedi oslobađanje Gerškoviča i Pola Vilana, još jednog Amerikanca koji je zatvoren u Rusiji zbog optužbi za špijunažu, što je, kako je navedeno, Rusija odbila.

Zvaničnici nisu opisali ponudu, iako se navodi da Rusija traži oslobađanje Vadima Krasikova, koji je u Nemačkoj 2021. osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva u Berlinu Zelimkana „Tornike“ Kangošvilija, 40-godišnjeg gruzijskog državljanina čečenskog porekla, koji se borio protiv ruskih trupa u Čečeniji i kasnije zatražio azil u Nemačkoj.

Predsednik Vladimir Putin, upitan ove godine o oslobađanju Gerškoviča, izgleda je govorio o Krasikovu kada je pomenu čoveka kojeg je “američki saveznik zatvorio zbog likvidacije bandita“ koji je navodno ubijao ruske vojnike tokom borbi u Čečeniji.

Osim tog nagoveštaja, ruski zvaničnici su ćutali o razgovorima. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u više navrata rekao da, iako se „određeni kontakti” o razmenama nastavljaju, „moraju da se obavljaju u apsolutnoj tišini”.

Gerškovič je prvi američki izveštač koji je uhapšen pod optužbom za špijunažu u Rusiji od septembra 1986. godine, kada je KGB uhapsio Nikolasa Danilofa, moskovskog dopisnika časopisa "US News and World Report".

Danilof je pušten bez optužbe 20 dana kasnije u razmeni za zaposlenog u misiji Sovjetskog Saveza u UN-u, kojeg je uhapsio FBI, takođe pod optužbom za špijunažu.

XS
SM
MD
LG