Linkovi

Spasavanje životinja tokom rata: Ukrajinci nagrađeni za svoj rad


Životinje iz ratnih zona Ukrajine (Foto: AP/Sergei Grits)
Životinje iz ratnih zona Ukrajine (Foto: AP/Sergei Grits)

Dvadesešestogodišnja Marija Vronska je aktivistkinja za prava životinja već treću generaciju. Ona vodi sklonište za životinje koje je njena baka otvorila u Kijevu pre dve decenije. Zove se Utočište životinja Gostomel i u njemu se nalazi oko 700 pasa i mačaka, od kojih su mnoge spasene iz gradova i sela na prvoj liniji fronta u Ukrajini.

Neki psi spaseni iz Donbasa imali su težak život, kaže Vronska.
Desetogodišnji Barmalei preživeo je granatiranje, ali je ostao sa povredama i traumom.

“On je iz oblasti fronta. Izgubio je deo njuške i delove šapa zbog granatiranja. Lekari koji su ga našli lečili su ga na licu mesta, a onda smo ga doveli u naše sklonište. Uprkos gubitku dela njuške, i dalje je veoma nežan i još uvek veruje u dobrotu ljudi", kaže ona.

Probijanje brane Kahovka u junu izazvalo je velike poplave duž donjeg sliva reke Dnjepar. Vronska je, zajedno sa drugim aktivistima, putovala tamo da spasi životinje od poplave.

Ukrajinci brinu o životinjama iz ratnih zona
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

"Naše sklonište je uzelo 86 životinja. Sve mačke koje smo spasili već žive u porodicama, ali mnogi psi iz Hersona su još uvek ovde. Oni su super, tako da sam sigurna da će naći svoje porodice", ističe Vronska.

Ona je 29. marta 2024, zajedno sa još nekoliko volontera iz Ukrajine, dobila ukrajinsku Nagradu za zaštitu životinja. To je druga godina da dobrotvorna fondacija Junimals (Unimals) održava ceremoniju, u saradnji sa raznolikom grupom poslanika u Ukrajini koji pripadaju međukonfesionalnom udruženju Hjumejn Kantri (Humane Country).

Oleksandr Todorčuk, osnivač organizacije Junimals kaže da je to
“naš način da im zahvalimo, da im pokažemo da cenimo ono što rade. Možda će na neki način inspirisati druge."

Junimals je saopštio da je deset nagrađenih volontera i aktivista za prava životinja izabrano među 1.200 kandidata.

Meredit Vitni, potpredsednica Međunarodnog saveta za rehabilitaciju životinja, je bila jedna od sudija:

“Mislim da Ukrajina ovde služi kao uzor, kao svetli primer čovečnosti i brige koje oni preuzimaju da zaštite i spasu životinje".

Nagrada je značajno podigla raspoloženje tima sa kojim radi Marija Vronska:

“Ustala bih sutra i uradila svoj posao na isti način, ali znajući da ono što radimo, dobija priznanje i cenjeno je, daje mi snagu i inspiraciju. To mi daje krila."

Upravljanje skloništem je težak posao. Vronska kaže da tim troši više od 15 hiljada dolara mesečno za hranu i održavanje životinja. Sklonište je neprofitna organizacija, i ona ističe da je finansijska pomoć opala 60 odsto u poslednje dve godine.

Vronska je organizovala veterinarsku kliniku u skloništu da bi donela više prihoda i nada se da će dovesti više osoblja. Kaže da trenutno devet ljudi brine o stotinama životinja koje su tu zaštićene.

XS
SM
MD
LG