Linkovi

Bogatstvo na rate i luksuzni apartmani: Detalji najvećeg ugovora u istoriji sporta


Šohei Ohtani u dresu Los Anđeles Ejndželsa (Foto: AP/Ashley Landis)
Šohei Ohtani u dresu Los Anđeles Ejndželsa (Foto: AP/Ashley Landis)

Bejzbol igrač Šohei Ohtani dobiće samo 20 miliona dolara od svog ugovora vrednog 700 miliona sa Los Anđeles Dodžersima u narednih 10 godina. Ostatak od 680 miliona dolara biće mu isplaćen u periodu od od 2034. do 2043. u neobičnoj strukturi koja timu daje veću fleksibilnost platnog spiska u narednim sezonama.

Ohtanijev rekordni ugovor predviđa godišnju platu od 70 miliona dolara, prema detaljima do kojih je došla agencija Asošijeted pres. Od godišnje plate, 68 miliona dolara će se odlagati sa strane, bez kamate, a biće isplaćivano u jednakim ratama svakog 1. jula od 2034. do 2043.

Zbog bejzbol poreza na luksuz, ugovor se vrednuje kao godišnji dodatak na platni spisak Dodžersa od oko 46 miliona dolara. U skladu sa kolektivnim ugovorom, za obračun platnog spiska tima, vrednost odloženog novca se oporezuje po umanjenoj srednjoj federalnoj stopi. Za sve ugovore van ove sezone, popust će biti po stopi od 4,43 odsto iz oktobra 2023.

Ohtanijev ugovor obuhvata potpunu zabranu trejda i predviđa hotelski apartman na putovanjima, vrhunski luksuzni apartman za domaće utakmice i prevodioca sa punim radnim vremenom. Jedinstvena superzvezda i kao udarač i kao bacač, 29-godišnji Ohtani napustio je Los Anđeles Ejndželse kao slobodan agent da bi potpisao ugovor sa Dodžersima.

"Navijači Dodžersa, hvala vam što ste mi poželeli dobrodošlicu u vaš tim", rekao je Ohtani u saopštenju koje je objavio klub. „Mogu da kažem 100 odsto da vi, organizacija Dodžersa i ja delimo isti cilj — šampionska parada na ulicama Los Anđelesa”.

Ohtanijev ugovor, u kombinaciji sa ugovorima Mukija Betsa i Fredija Frimana, povećavaju ukupnu količinu odloženog novca Dodžersa koji duguju ovoj trojici na 857 miliona dolara u peroidu od 2033. do 2044.

Bets ima ugovor od 365 miliona dolara koji pokriva period od 2021. do 2032, a obuhvata 115 miliona dolara odloženih plata koje se isplaćuju od 2033. do 2044. i ima poslednjih pet miliona dolara bonusa samo za potpis ugovora koji se isplaćuje od 2033. do 2035.

Friman ima šestogodišnji ugovor od 162 miliona dolara do 2027, koji obuhvata 57 miliona dolara odloženog novca, koji se plaća od 2028. do 2040.

Najveće tačke odloženih plaćanja u Los Anđelesu su 2038. i 2039, kada bi trojici trebalo da bude isplaćeno 83 miliona dolara, i 2040, kada će im dospeti 84 miliona dolara.

Primajući ogromnu većinu novca kada verovatno neće živeti u Sjedinjenim Državama, Ohtani takođe smatra da ima poreske olakšice. Najviša poreska stopa u Kaliforniji za stanovnike je 13,3 odsto.

On ima niz sponzorskih ugovora koji značajno povećavaju njegovu zaradu pored plate.

„U ime Los Anđeles Dodžersa i naših navijača svuda, želimo dobrodošlicu Šoheiju Ohtaniju u Dodžerse, dom Džekija Robinsona, Sendija Kofaksa i Hidea Nomoa, trojice najlegendarnijih igrača u ovom sportu“, rekao je Mark Volter, predsednik Dodžersa. Šohei je talenat koji se pojavljuje jednom u generaciji i jedan od najuzbudljivijih profesionalnih sportista na svetu”.

Ukupna vrednost Ohtanijevog ugovora je za 64 odsto veća od prethodnog bejzbol rekorda, 12-godišnjeg ugovora od 426,5 miliona dolara za igrača Ejndželsa Majka Trauta, koji je počeo 2019.

Njegova prosečna plata od 70 miliona dolara je 62 odsto iznad prethodnog maksimuma od 43.333.333 dolara, koji dele bacači Maks Šercer i Džastin Verlander sa ugovorima koje su sklopili sa Njujork Metsima.

Ohtanijeva prosečna plata skoro udvostručuje otprilike 42,3 miliona dolara koliko je zaradio u opremi Ejndželsa. Takođe premašuje celokupne platne spiskove Baltimora i Ouklanda ove godine.

Međutim, za porez na luksuz on će biti samo malo skuplji od Arona Džadža, koji vredi 40 miliona dolara godišnje na platnom spisku Jenkija dok ulazi u drugu sezonu devetogodišnjeg ugovora od 360 miliona dolara.

Šohei Ohtani je simbol generacije igrača i bila je čast gledati ga kako ulazi u istoriju tokom šest sezona koje je proveo u dresu Ejndželsa, navodi se u objavi ove ekipe na društvenoj mreži Eks.

„Osećamo se izuzetno srećnim što su navijači mogli da vide kako on redefiniše granice mogućeg u našem sportu. Zahvaljujemo Šoheiju na njegovom velikom doprinosu našoj franšizi i bejzbolu. Želimo mu sve najbolje tokom sledećeg poglavlja njegove karijere."

XS
SM
MD
LG