Linkovi

Đokoviću peti "Laureus" za najboljeg sportistu planete


Novak Đoković pozira sa priznanjem za najboljeg sportistu sveta u izboru fondacije Laureus u Madridu, 22. aprila 2024. (Foto: AP/Manu Fernandez)
Novak Đoković pozira sa priznanjem za najboljeg sportistu sveta u izboru fondacije Laureus u Madridu, 22. aprila 2024. (Foto: AP/Manu Fernandez)

Najbolji teniser sveta Novak Đoković proglašen je za najboljeg sportistu sveta u izboru fondacije Laureus peti put u karijeri, čime je izjednačio rekord koji je do sada sam držao švajcarski teniser Rodžer Federer.

Za najbolju sportiskinju proglašena je vezistkinja fubalske selekcije Španije Aitana Bonmati, koja je bila MVP Svetskog kupa i dobitnica Zlatne lopte u 2023. Ona je dva puta izlazila na binu, jer je selekcija Španije proglašena za najbolji tim, što je prvi put u istoriji ovog priznanja da je ta čast pripala ženskoj ekipi.

Srpski teniser je u 2023. osvojio tri grand slem titule i tako izjednačio rekord legendarne Australijanke Margaret Kort sa ukupno 24 trofeja u singlu na turnirima takozvane "velike četvorke".

Đoković je u 2023. igrao u sva četiri grand slem finala, a jedino na Vimbldonu nije uspeo da trijumfuje.

Trofej mu je uručio sedmostruki NFL šampion Tom Brejdi, koji je jednom u karijeri nominovan za to priznanje, ali ga 2022. nije dobio.

Priznanje su dobili i engleski fudbaler Džud Belinghem za novajliju godine i američka gimnastičarka Simon Bajls za povratak godine, te holandska teniserka Diede de Grot, kao najbolja sportistkinja sa posebnim potrebama, 14-godišnja Australijanka Arisa Tru, skejtborderka, kao sportistkinja godine u akcionom sportu i Fondacija Rafaela Nadala, kao dobitnik nagrade "Sport za dobrobit".

Nominacije za Laureus nagrade određuju svetski mediji, dok o pobednicima odlučuje 69 članova Laureus svetske sportske akademije. Nagrade se dodeljuju svake godine od 2000, a posle rekordera Đokovića i Federera sa pet titula najboljeg sportiste sveta, najviše priznanja - četiri - ima sprinter sa Jamajke Jusein Bolt.

XS
SM
MD
LG