Linkovi

Bač bi se mogao naći na listi svetske baštine UNESCO


Bačka tvrđava kod grada Bača u Bačkoj (Foto: Facebook/@Turistička Organizacija Opštine Bač)
Bačka tvrđava kod grada Bača u Bačkoj (Foto: Facebook/@Turistička Organizacija Opštine Bač)

Kulturni predeo grada Bača, mesta na severu Srbije u Vojvodini, nalazi se među 28 nominovanih lokaliteta koji bi mogli ući na listu svetske baštine Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Odluka o tome biće doneta tokom sednice Odbora za svetsku baštinu UNESCO-a koja se održava u indijskoj prestonici Nju Delhiju od 21. do 31. jula.

Kako navodi UNESCO, kulturni predeo Bača i okoline sadrži brojne kulturne i prirodne znamenitosti i spomenike, što svedoči o kohabitaciji čoveka i prirode koja, kako je navedeno, traje najmanje osam milenijuma.

Tu teritoriju karakterišu vodotoci, reke Dunav i leve pritoke, reke Mostonga, ali i drugi, manji vodotoci, kao i močvarne, lesne ravnice pogodne za život i poljoprivredu još od praistorije do savremenih dana. Područje obuhvata šume, močvare, polja trske, slatkovodna staništa. Taj kraj sačuvao je tragove svih promena od najdavnijih dana. Prirodna baština potvrđena je kao rezervat biosfere Bačko Podunavlje, koji je 2017. UNESCO upisao u svoju mrežu”, navedeno je na sajtu UNESCO-a.

Ukazano je da na tom području postoje i arheološka nalazišta koja potvrđuju prisustvo čoveka i upotrebu močvarnog zemljišta kroz milenijume.

“Sačuvano graditeljsko nasleđe, nastalo u periodu od 12. do 19. veka, pod uticajem zapadne romanike, gotike, renesanse i baroka, kao i vizantijske i islamske umetnosti, predstavlja svedočanstvo o kulturnoj raznolikosti, preplitanju i kulturnih veza Balkana sa Zapadom i Istokom. Kombinacija istorijskih, kulturnih, umetničkih i prirodnih vrednosti pruža tom pejzažu njegov značaj”, navodi UNESCO.

Srbija je kulturni predeo Bača, za upis na listu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa, nominovala januara 2022.

Osim toga je sa područja Balkana nominovana i pećina Vjetrenica u Bosni i Hercegovini. Reč je o zaštićenom spomeniku prirode i turističkom odredištu u jugoistočnom delu Hercegovine. Prema ocenama stručnjaka radi se o najvećem sistemu pećina u Bosni i Hercegovini.

Među nominovanima su i prirodna i kulturna dobra Brazila, Kine, Ujedinjenog Kraljevstva, Burkine Faso, Južne Afrike i drugih zemalja.

Gamzigrad - Romulijana, Stari Ras sa Sopoćanima, manastir Studenica, kao i nadgrobni spomenici – stećci nalaze se na listi svetske baštine UNESCO-a kao lokaliteti iz Srbije.

Tu su još i srednjovekovni spomenici manastiri Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i Crkva Bogorodica Ljeviška u Prizrenu – koji se nalaze na teritoriji Kosova.

XS
SM
MD
LG