Linkovi

Ilir Deda: "Eksplozija" nepoverenja u dijalogu Beograda i Prištine


Skup Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 o tome kako pokrenuti dijalog na Kosovu (foto: Rade Ranković)
Skup Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 o tome kako pokrenuti dijalog na Kosovu (foto: Rade Ranković)

Mere za Kosovo koje je nedavno izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljaju "kupovinu vremena" i jedini smisleni predlog sa tog spiska je povratak tužilaca i sudija, izjavio je u ponedeljak Dragiša Mijačić, direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj.

Na skupu o tome kako pokrenuti briselski dijalog, koji su organizovali Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 i NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice, Mijačić je istakao da neće biti pregovora o novim rešenjima, kao i da je Sporazum o putu ka normalizaciji zapravo sporazum koji će važiti u dužem vremenskom periodu:

Dijalog će se u narednom periodu voditi o tome da se implementira taj sporazum. Neće se voditi o nekom novom sporazumu, nekim novim rešenjima. Šta donosi sporazum o putu ka normalizaciji? To je sporazum koji najlakše možemo da ga objasnimo rečima – sve osim priznanja. To znači da će normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije osim priznanja - sve ostalo biti dozvoljeno“, izjavio je Mijačić.

On je postavio i pitanje kapaciteta, pre svih Evropske unije, da čak i organizuje trilateralni sastanak, na kome bi se pregovarači dogovorili da implemtentiraju ono što su se već dogovorili:

Najbolji performans situacije je bio prošlog utorka, kada je organizovana još jedna neuspešna runda sastanaka u Briselu, gde se dve delegacije čak nisu ni srele da razgovaraju o nečemu što je bilo na dnevnom redu, a to je pre svega bio plan puta o implementaciji plana puta za normalizaciju“, ocenio je Mijačić i dodao da ipak ne očekuje nastavak dijaloga narednih meseci, dok se pripremaju izbori na Kosovu i u SAD.

A uz ocenu da se na Kosovu trguje emocijama i poruku da se to ne sme dozvoliti, Mijačić je rekao i da je za nastavak dijaloga ključan povratak poverenja i predstavljanje toga koliko je on koristan.

I Ilir Deda iz Instituta za društvene nauke iz Beča je govorio o sve većem nepoverenju između svih strana u dijalogu. „Na delu je eksplozija nepoverenja“, izjavio je Deda:

Vlada jedno veliko nepoverenje između Kosova i Srbije, Srbije i Kosova, bilateralno, a onda i Evropska unija ne veruje stranama i strane ne veruju EU. I mi sada gledamo ono što izgleda kao urušavanje, ali nije urušavanje, nego eksplozija nepoverenja“, rekao je Deda i naglasio da se odluke koje se donose različito interpretiraju u Briselu, Prištini i u Beogradu.

Takođe, Deda je naglasio da treba pažljivo pratiti mere koje će Vlada u Prištini preduzeti u naredne tri nedelje.

Kako je još rekao, Zajednica srpskih opština na severu Kosova će biti formirana, ali do tada, po njegovom mišljenju, ne sme sve ostalo da stane i da se ne rešava.

Prema njegovom mišljenju, Srbi sa severa Kosova se osećaju napušteno:

"Ko god je bio tamo, primetio je siromaštvo i niko ne radi ništa da se to promeni", dodao je Deda.

A predstavnik Inicijative za mirne promene Ian Bankroft je izjavio da se treba fokusirati na suštinu dijaloga i da on treba da se odnosi na svakodnevni život i budućnost.

"Ako ne napreduje Beograd, teško da će napredovati Priština i obrnuto", poručio je Bankroft.

XS
SM
MD
LG