Linkovi

RSF osudili kampanju kleveta protiv "Južnih vesti" i urednice Gordane Bjeletić


Logo nevladine organizacije Reeporteri bez granica (Foto: AP)
Logo nevladine organizacije Reeporteri bez granica (Foto: AP)

Reporteri bez granica, nevladina organizacija usredsređena na slobodu medija osudila je, kako je označila, opasnu kampanju kleveta koja se vodi protiv portala „Južne vesti“ i urednice tog medija Gordane Bjeletić.

Lažni portal ‘Južnih vesti’ formiran je u nameri da diskredituje nezavisne medije objavljuje laži, uvrede, prekrojene fotografije i preteće komentare. Portal je postao agresivniji od kako su lokalni političari pretili novinarima ‘Južnih vesti’ i odbili da odgovaraju na njihova pitanja“, navodi se u saopštenju Reportera bez granica.

Ta organizacija je saopštila da podstiče vlasti da postupe po žalbi koju su podnele „Južne vesti“ i zatražila od ministarke kulture Maje Gojković da podrži novinare.

Portal "Južnih vesti" je nedavno izvestio o postojanju medija sličnog naziva i vizuelnog identiteta koji su označili kao kopiju njihovog medija.

"Početkom februara pojavio se sajt www.južnevesti.info koji je plagijat Južnih vesti - sa istim imenom i logoom, dizajnom i bojama koje takođe podsećaju na pravu verziju našeg medija. Sajt je registrovala firma čiji je vlasnik osnovao i gasio brojne kompanije, a osim vesti koje su neutralnog sadržaja, ovaj portal je objavio i tekstove kojima želi da diskredituje prave Južne vesti", izvestile je taj medij u tekstu pod nazivom Lažni sajt "Južnih vesti" - još jedan način za obračunavanje sa profesionalnim medijima.

U tekstu u kom su istraživali poreklo tog sajta utvrdili su veze sa još nekoliko medija, kako se ispostavilo, povezanih sa medijskom mrežom pod nazivom Info 24 media d.o.o. čiji je predsednk Zoran Majdak koji se, kako navode "Južne vesti", javno deklariše članom Srpske napredne stranke (SNS) predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U tekstu je navedeno i da je kopiranje identiteta ovakvim metodama već ustaljena praksa - nudeći primer najčitanijeg čačanskog portala OzonPress.net.

"Upravo firma Info 24 Media kupila je domen istog imena, ali sa drugim nastavkom - rs, što je vlasnik Marko Aćimović potvrdio za portal Raskrinkavanje", navodi se u tekstu "Južnih vesti".

"Južne vesti" su regionalni informativni portal sa područja južne i jugoistočne Srbije, osnovan 2009. godine. Gordana Bjeletić, glavna i odgovorna urednica, bila je jedna od sagovornica dokumentarca Glasa Amerike "Hrabri - film o novinarima u Srbiji" o stanju medijskih sloboda u Srbiji.

XS
SM
MD
LG