Linkovi

Ustavni sud ukinuo uredbu Vlade Srbije o zaustavljanju projekta Rio Tinta


Protest građana ispred Ustavnog suda u Beogradu zbog iskopavanja litijuma u Srbiji (foto: FoNet)
Protest građana ispred Ustavnog suda u Beogradu zbog iskopavanja litijuma u Srbiji (foto: FoNet)

Ustavni sud Srbije objavio je odluku o poništavanju uredbe Vlade Srbije o zaustavljanju projekta Jadar iz februara 2022. Kako je saopšteno, Vlada je prekoračila svoje nadležnosti prilikom donošenja te uredbe.

"Ustavni sud je na 9. sednici održanoj 11. jula 2024. godine doneo Odluku kojom je utvrdio da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom. Ustavni sud je ocenio da se iz Ustavom utvrđene nadležnosti Vlade i zakonskih odredaba kojima se uređuje prostorno planiranje, ne može zaključiti da Vlada nije bila nadležna da donese Uredbu o prestanku važenja Uredbe kojom je bio utvrđen prostorni plan područja posebne namene, ali je utvrdio da je Vlada prekoračila granice svoje nadležnosti time što je Uredba doneta na način koji nije u saglasnosti sa članom 3. Ustava i odredbama Zakona o Vladi i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu", piše u saopštenju.

Pre Ustavnog suda, lider pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović je objavio na svom nalogu na Eksu da je uredba ukinuta.

Ustavni sud ovu odluku sinhronizovano i ekspresno je doneo u koordinaciji sa političkim vlastima i Rio Tintom“, poručio je Manojlović i dodao da je na ovaj način Ustavni sud postupio po inicijativi rudarske kompanije Rio tinto.

Takođe, on precenjuje da su „gaženjem Ustava i okupacijom institucija Rio Tinto i okupatorska vlast spremne da izazovu građanske sukobe poput onih u Papua Novoj Gvineji“.

Marija Alimpić: Odluka Ustavnog suda je svojevrsan državni udar

U prvom komentaru na odluku Ustavnog suda Srbije Marija Alimpić, aktivistkinja udruženja „Na damo Jadar i Rađevinu“, kaže da je time i najzvaničnije potvrđeno da građani Srbije nemaju apsolutno nijednu instituciju u ovoj državi na koju mogu da se oslone:

Smatramo da je ova odluka svojevrsan državni udar, s tom razlikom da se državni udari i pučevi uglavnom izvršavaju kako bi se smenio trenutni vladajući režim u jednoj državi, a ovaj put je državni udar učinjen direktno protiv naroda Srbije“.

Protest građana ispred Ustavnog suda u Beogradu u organizaciji udruženja "Ne damo Jadar" (foto: FoNet)
Protest građana ispred Ustavnog suda u Beogradu u organizaciji udruženja "Ne damo Jadar" (foto: FoNet)

Ona podseća i da se Ustavni sud svojevremeno nije pozabavio time kako je, po njenim rečima ilegalno i kriminalno promenjen prostorni plan, i sada je ovom novom odlukom taj plan vraćen na snagu:

Smatramo da se sada naše mogućnosti otvaraju u smislu da imamo pravo na svaku pomoć, samopomoć i na svaki oblik protesta. Jer ovim je direktno atakovano na naše živote, na našu privatnu svojinu, na naše pravo na zdravu životnu sredinu, na sve ono što je ustavom zagarantovano. Ovo je vrlo verovatno najneustavnija ili najantiustavnija odluka koja je u Srbiji doneta i to od strane institucije koja se, paradoksalno tome, zove ustavni sud“, ističe Marija Alimpić u izjavi za Glas Amerike.

Po njenoj oceni nezadovoljstvo u narodu ključa – ne samo kada je u pitanju Rio tinto, nego i po mnogim drugim pitanjima i da nije isključeno da će taj balon nezadovoljstva da pukne mnogo ranije nego što se očekivalo:

Nadamo se da neće doći do građanskih sukoba, da neće…mada situacija na terenu je takva da to više niko ne može da garantuje“, ističe Alimpić i ističe daq je Ustavni sud imao mnogo više sluha za dnevno-političke potrebe režima nego za zakon:

Odluka koju je danas doneo Ustavni sud protiv naroda, na apsolutnu štetu naroda Srbije i protiv volje naroda Srbije i što je najvažnije, protivno zakonima jeste jedna izuzetno zabrinjavajuća stvar. Ne samo po pitanju projekta Jadar, nego što smo se suočili sa tim da jedna institucija, kakva je Ustavni sud, koja treba da brani ustav, koji garantuje osnovna prava na dostojanstven život građanima Srbije, je u stanju da učini jednu takvu stvar na štetu naroda a na korist strane privatne kompanije“.

Protest ispred Ustavnog suda

Tokom dana, ispred Ustavnog suda održan je protest aktivista pokreta „Ne damo Jadar“ i građana zbog najave da Ustavni sud treba da odlučuje o odluci vlade Srbije o poništenju projekta „Jadar“.

Učesnici protesta su lancem i katancem zaključali vrata Ustavnog suda i ispod postavili natpis "Rio Tinto gori od nacizma“, a kako su poručili okupljeni ekološki aktivisti – oni od danas više ne priznaju odluke Ustavnog suda.

U zgradu suda ušli su aktivisti Zlatko Kokanović i Nebojša Pavković, kao i advokatica Sara El Sarag, gde su na pisarnici predali zahtev za hitan prijem kod predsednika suda ili poverenika za informacije od javnog značaja.

"Očekujemo u najkraćem roku da nam odgovore. Na pisarnicu smo predali da bi oni njih pozvali, od njihove odluke zavisi da li ćemo mi ovde biti sat, dva, tri, pet sati. Bićemo dok nas ne prime", rekao je Kokanović posle izlaska iz suda.

Protest građana ispred Ustavnog suda u Beogradu koji je organizovalo udruženje "Ne damo Jadar" (foto: FoNet)
Protest građana ispred Ustavnog suda u Beogradu koji je organizovalo udruženje "Ne damo Jadar" (foto: FoNet)

Nakon toga, delegaciju pokreta "Ne damo Jadar" oko 11 sati nisu pustili da još jednom uđe u zgradu Ustavnog suda, a kako je rekao predstavnik pokreta Zlatko Kokanović portir im je preneo da će pisano rešenje dobiti u zakonskom roku.

On je dodao da to može da potraje.

Kokanović je pozvao nekoliko desetina okupljenih da sačekaju još pola sata da stignu "rekviziti", pomoću kojih će prirediti iznenađenje sudu, ali nije precizirao o kakvim rekvizitima se radi.

Skup je protekao u mirnoj atmosferi,, a jedini incident izazvao je provladin aktivista Simo Spasić, koga su okupljeni polili vodom.

Početkom nedelje aktivisti udruženja "Ne damo Jadar" blokirali su prugu Loznica – Zvornik, upravo zbog najavljene sednice Ustavnog suda po incijativi kompanije Rio Tinto. Tokom blokade policija je uhapsila nekoliko osoba, među kojima su Zlatko Kokanović i Nebojša Petković iz ovog udruženja, ali su svi sitog dana pušteni da se brane sa slobode.

Takođe, u Loznici je 28. juna održan i veliki protesni skup sa koga je poslata poruka vlastima u Srbiji da neće dozvoliti iskopavanje litijuma u Srbiji.

XS
SM
MD
LG