Linkovi

Majka gej mladića na protestu u Beogradu: Policajci mi silovali sina, ponašali se kao sadisti


Protest "Ne ćutimo!" u centru Beograda (foto: FoNet)
Protest "Ne ćutimo!" u centru Beograda (foto: FoNet)

Zbog odluke Policijske stanice Novi Beograd da odbije pritužbu protiv dvojice policijaca koji su optuženi za brutalnost nad dve LGBT+ osobe, u sredu je u centru Beograda održan protest pod parolom „Ne ćutimo“ sa kojeg su mladić koji je pretrpeo nasilje, i njegova majka poručili da neće da ćute i da mole policiju i tužilaštvo da reaguju.

Sa skupa koji organizovalo udruženje „Da se zna“ upućen je zahtev da pod hitno budu krivično procesuirani policijski službenici Dubravko Despotović i Strahinja Vuković, koji su se, prema tvrdnjama zlostavljanog mladića, u akciji sprovedenoj 14. februara "brutalno iživljavali i seksualno ponižavali gej momka i biseksualnu devojku" u njihovom stanu na Karaburmi.

Na skupu održanom na beogradskom Trgu Republike okupili su se građani, aktivisti, kao i brojni političari - kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković, Zoran Lutovac i Dragana Rakić iz DS, kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović, kao i lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Protest "Ne ćutimo!" održan je u sredu u centru Beograda (foto: FoNet)
Protest "Ne ćutimo!" održan je u sredu u centru Beograda (foto: FoNet)

Okupljeni su nosili zastave duginih boja kao i transparente "Nemamo mira ni u naša četiri zida", "Protiv nasilja policije","Za vladavinu prava i pravdu", "Slobodni građani zaslužuju pravo na ljubav i jednakost, a protest je protekao mirno i bez incidenata.

Majka zlostavljanog mladića Sanja Malinović rekla je na skupu da su njenog sina silovali, ponašali se kao sadisti i da zato poziva policiju da sankcionišu dvojicu policijskih službenika. U kratkom obraćanju ona je rekla da policajci koji su učestvovali u incidentu treba da "skinu uniforme i ne kaljaju obraz kolegama".

Rekla sam da ću izaći javno sa detetom i evo ga tu je. Ne plašim se nikoga, dobila sam pretnje na suptilan način da ću biti kažnjena ako izađem u javnost“, rekla je ona i podsetila da se pre 14 dana obratila i premijerki Ani Brnabić zbog celog događaja, ali se ona nije oglasila.

Protest "Ne ćutimo!" održan je u sredu u centru Beograda (foto: FoNet)
Protest "Ne ćutimo!" održan je u sredu u centru Beograda (foto: FoNet)

Mladić koji je bio meta napada kratko je rekao da je izašao u javnost zbog svih ljudi koji trpe nasilje i ćute i da moli tužilaštvo i MUP da reaguju.

Kako je objasnio pravnik organizacije „Da se zna“ Bojan Lazić, neposredni povod za protest je to što je prvi pritužbeni postupak, protiv policijskih službenika koji su optuženi za torturu, odbijen.

Kako je rekao prozvani policajci su negirali optužbe LGBT mladića i devojke, a Lazić je izrazio nadu da će pod pritiskom javnosti doći do željenog epiloga i da će policijski službenici biti kažnjeni.

"Mi zahtevamo da se ti policajci hitno krivično procesuiraju zbog zlostavljanja, mučenja i polnog uznemiravanja. Naš drugi zahtev je da predsednik, premijerka i drugi državni funkcioneri osude nasilni akt i treći zahtev je da se tužilaštvo ubrza kad su ovakve situacije u pitanju", rekao je Lazić obraćajući se okupljenima.

XS
SM
MD
LG