Linkovi

Dvoje studenata napadnuto ispred zgrade Rektorata u Novom Sadu


Ilustracija - Novi Sad (foto: Glas Amerike / Stefan Miljuš)
Ilustracija - Novi Sad (foto: Glas Amerike / Stefan Miljuš)

Studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i aktivistkinja neformalne grupe "STAV" Mila Pajić i student tog fakulteta Srđan Đurić zadobili su lakše povrede, kada su ih u ponedeljak rano ujutru napale nepoznate osobe ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Incident se dogodio kada su studenti i aktivisti došli pred zgradu Rektorata kako bi sprečili održavanje drugog kruga izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, jer te izbore smatraju nelegitimnim budući da na njima učestvuje samo jedna lista, ali i zbog toga što se održavaju u zgradi Rektorata, a ne matičnog fakulteta.

Kako je novinarima ispričao student Srđan Đurić, do incidenta je došlo pošto su okupljeni ispred zgrade Rektorata primetili grupu od tridesetak mladića obučenih u crno, sa kačketima i maskama, koji su potom bacili eksplozivnu napravu studentima pod noge.

"Ja sam prišla da vidim šta se dešava sa koleginicom i kolegom i onda kad smo prišli, kada smo ih videli, uspela sam da zabeležim to i snimkom, oni su bacili tu neku eksplozivnu napravu, mi smo pobegli", dodala je Mila Pajić na konferenciji za medije.

Ona je kazala da su studenti pozvali policiju, te da se nakon sat vremena pojavio jedan policajac.

"Pretpostavljamo da su to drugi pripadnici privatnog obezbeđenja, koje je već bilo u zgradi Rektorata. Mi smo došli do vrata zajedno sa pripadnikom policije, koji je takođe u tom guranju zadobio neke povrede. Mene je neko šutnuo u natkolenicu, moj kolega Srđan je dobio povredu kolena, zadobili smo lakše telesne povrede", rekla je Pajić.

Povređenim studentima je ukazana hitna pomoć na licu mesta, a potom su prevezeni u Urgentni centar gde su im konstatovane lakše telesne povrede.

MUP Srbije: Radimo na rasvetljavanju slučaja

Kako je prenela Radio Slobodna Evropa, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije su rekli da u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu rade na rasvetljavanju slučaja.

Naveli su da su uzeli izjavu od dve osobe, ali da je tužilaštvo tražilo da se ispitaju i oštećeni, to jest studenti koji su povređeni u incidentu.

Delo je za sada kvalifikovano kao narušavanje javnog reda i mira, kažu u Policijskoj upravi.

Grupa nastavnika i saradnika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu saopštila je da najoštrije osuđuje nasilje koje je protiv studenata tog fakulteta.

"Solidarno stojimo uz naše studente i zahtevamo da krivci za nasilje budu kažnjeni. Pozivamo upravu Filozofskog fakulteta, kao i sve druge organe našeg fakulteta, da jasno i nedvosmisleno osude svako nasilje koje se sprovodi u ime sada već potpuno nelegalnih i nelegitiminh izbora za Studentski parlament", navode u saopštenju.

Nastavnici, asistenti i saradnici zaposleni na Filozofskom fakultetu pozvali su upravu i organe te visokoškolske ustavnove da "što pre nađu rešenje koje će biti, pre svega, na zadovoljstvo svih studenata Filozofskog fakulteta".

Dodaju da osuđuju relativizovanje problema na način da je reč o "sukobu dve grupe studenata".

"Očigledno se ne radi o tome. Tome smo svedočili i rano jutros kada je grupa nepoznatih lica fizički povredila naše studente", navodi se u pismu koje je potpisalo devet nastavnika i saradnika.

Opozicione stranke, među kojima su Građanski pokret Bravo, Liga socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani i Kreni-Promeni osudili su nasilje.

Inicijativa ProGlas navodi da su studenti napadnuti samo zbog toga što neko, po svaku cenu, želi da održi studentske izbore sa samo jednom listom i to protivno fakultetskom pravilniku.

"Napad na studente je slika današnje Srbije u kojoj je društvo duboko podeljeno, institucije urušene, a red na ulici zavode militantne paradržavne formacije. Stoga je napad na studente, napad na sve nas", naveo je ProGlas u saopštenju.

ProGlas je istakao da u potpunosti podržava borbu studenata za slobodne i poštene izbore za Studentski parlament, koja je "istovremeno i borba protiv sve učestalijih autoritarnih nasrtaja na autonomiju univerziteta".

Izbore za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu više puta su blokirali studenti iz organizacije STAV koji tvrde da su nelegitimni jer na njima nastupaju samo predstavnici liste Saveza studenata.

Kako bi sprečili njihovo održavanje letos su na dve nedelje blokirali zgradu Rektorata Novosadskog univerziteta.

U tekstu su korišćeni materijali agencije Fonet, portala N1 i Radio Slobodne Evrope
XS
SM
MD
LG