Linkovi

BBC: Grčka obalska straža odgovorna za smrt više od 40 migranata


Arhiva - Pripadnik grčke obalske straže približava se migrantima u gumenom čamcu, u blizini luke Termi, dok su prelazili deo Egejskog mora od Turske do ostrva Lezbos, Grčka, 1. marta 2020. (Foto: Reuters)
Arhiva - Pripadnik grčke obalske straže približava se migrantima u gumenom čamcu, u blizini luke Termi, dok su prelazili deo Egejskog mora od Turske do ostrva Lezbos, Grčka, 1. marta 2020. (Foto: Reuters)

Istraga Bi-Bi-Sija (BBC) koja je uključila iskaze očevidaca pokazala je da je grčka obalska straža odgovorna za smrt više od 40 migranata u 15 incidenata u Sredozemnom moru, u periodu od tri godine.

Prema izveštaju, devet migranata je "namerno bačeno" u more. Ti ljudi i drugi migranti su proterani iz grčkih teritorijalnih voda ili su odbijeni nakon što su stigli na grčka ostrva.

"Ovo je prvi put da je BBC izračunao broj incidenata u kojima se navodi da su se smrtni slučajevi dogodili kao rezultat akcija grčke obalske straže", izvestio je britanski emiter.

Grčka obalska straža je demantovala optužbe, koje su proizašle iz BBC-jeve analize 15 incidenata između maja 2020. i maja 2023. BBC je javio da su njihovi izvori za izveštaj uključivali nevladine organizacije, tursku obalsku stražu, lokalne medije i svedoke.

"Kako mi razumemo, ono što je prijavljeno nije dokazano", rekao je portparol grčke vlade Pavlos Marinakis u ponedeljak na brifingu za novinare.

Nalazi BBC-ja biće predstavljeni u dokumentarcu "Dead Calm: Killing in the Med?" (Mrtva tišina: Ubijanje na Mediteranu?)

Godinama su stizali izveštaji da je grčka obalska straža primoravala brodove sa migrantima da se okrenu i krenu prema turskim vodama. Određeni broj čamaca sa migrantima potiče iz Turske. Grčka i Turska su se međusobno optuživale za maltretiranje migranata.

Migranti iz Afrike, Azije i sa Bliskog istoka gledaju na Grčku kao na kapiju Evrope i boljeg života u zemljama Evropske unije.

Prema grčkom zakonu, migranti koji traže azil mogu da podnesu svoje zahteve u centrima na nekoliko ostrva. Međutim, migranti su rekli BBC-u da su ih zaustavili muškarci koji su nosili maske, a ne u uniformama i da su očigledno radili na tajnom zadatku.

BBC je javio da je pokazao Dimitrisu Baltakosu, bivšem šefu specijalnih operacija grčke obalske straže, snimke ljudi, uključujući žene i bebe, kako ih ukrcavaju na čamac obalske straže, a zatim stavljaju na splav, koji je plutao dok grupu nije spasila turska obalska straža.

BBC je preneo da je Baltakos odbio da spekuliše o tome šta snimak pokazuje. Ali van dometa kamere, dok je mikrofon i dalje bio uključen, on je nekome na grčkom rekao da je ono što je video "očigledno nezakonito" i "međunarodni zločin".

Jedan kamerunski migrant rekao je za BBC da je, nakon što je stigao na ostrvo Samos 2021.godine, planirao da se registruje za azil, ali da ga je policija uhapsila pre nego što je mogao da podnese svoj zahtev.

Rekao je da je policija njega i još dvojicu muškaraca vratila u more i njih dvojicu bacila u vodu, gde su se ta dvojica udavila. Rekao je da je pretučen pre nego što ga je policija bacila u vodu bez prsluka za spasavanje, ali je uspeo da ispliva na obalu.

Tela dvojice migranata more je odnelo na tursku obalu. BBC je izvestio da advokati preživelog zahtevaju da grčki zvaničnici otvore slučaj dvostrukog ubistva.

Grčka obalska straža se 2023. godine našla pod međunarodnim kritikama kada je potonuo brod sa stotinama migranata i kada je poginulo više od 600 ljudi. Prema nekim informacijama, grčka obalska straža bila je u neposrednoj blizini broda.

XS
SM
MD
LG