Linkovi

Tramp kažnjen sa 9.000 dolara zbog nepoštovanja suda, sudija mu zapretio zatvorom


Bivši predsednik Donald Tramp vraća se u sudnicu posle pauze za ručak na suđenju u Vrhovnom sudu Njujorka, 30. aprila 2024. (AP/Justin Lane)
Bivši predsednik Donald Tramp vraća se u sudnicu posle pauze za ručak na suđenju u Vrhovnom sudu Njujorka, 30. aprila 2024. (AP/Justin Lane)

Donald Tramp je dobio kaznu od 9.000 dolara zbog nepoštovanja suda, zato što je u više navrata prekršio zabranu komentarisanja sudskog procesa u javnosti, odnosno iznošenja javnih izjava o svedocima, porotnicima i drugim osobama povezanim sa suđenjem u Njujorku zbog isplata novca za diskreciju porno glumici Stormi Danijels. Ako to ponovo uradi, upozorio je sudija, mogao bi da bude poslat u zatvor.

Kazna od 9.000 dolara je relativno mala za Trampa, koji je već položio 266,6 miliona dolara u obveznicama ulažući žalbu na presude u dva druga slučaja, u građanskim parnicama. Kazna zatvora bi, međutim, bila veliki obrt na prvom krivičnom suđenju jednom bivšem predsedniku Amerike.

Tužioci su naveli deset primera kada je Tramp prekršio zabranu komentarisanja procesa, ali je sudija Huan Merčan ustanovio je da je bilo devet takvih slučajeva. Bivši predsednik je, tako, kažnjen po hiljadu dolara za svaku od onlajn izjava za koje je Merčan zaključio da su bile kršenje zabrane. Odluka predstavlja oštro upozorenje bivšem republikanskom predsedniku, koji insistira na tome da samo primenjuje svoje pravo na slobodu govora.

Tramp mora da plati kaznu do kraja radnog dana u petak, naveo je sudija Merčan u pisanoj presudi. Moraće da ukloni sedam uvredljivih objava sa svog naloga na društvenoj mreži Istina (Truth Social) i dve sa vebsajta svoje kampanje do 14:15 po lokalnom vremenu u utorak, dodao je Merčan.

Sporne objave su povučene do roka koji je zadao sudija, prenosi Asošijeted pres.

Merčan je napisao da je Tramp "ovim upozoren da sud neće tolerisati kontinuirano namerno kršenje svojih zakonitih naredbi, i da će, ukoliko to bude neophodno, izreći kaznu zatvora".

Sporni postovi, objavljeni između 10. aprila i 17. aprila, uključuju članak u kome svog bivšeg advokata Majkla Koena naziva "serijskim lažovom". Očekuje se da će Koen biti istaknuti svedok na suđenju.

U drugoj objavi se citira komentator Foks njuz koji tvrdi da su "liberalni aktivisti" pokušali da se tajno ubace u porotu. Merčan je odbacio Trampov argument da ne može da se poziva na odgovornost zato što je podelio materijal koji nije sam napisao.

Sudija je Trampa proglasio krivim za nepoštovanje suda na početku druge nedelje svedočenja u istorijskom sudskom procesu protiv bivšeg predsednika. Tužioci sa Menhetna tvrde da su Tramp i njegovi saradnici učestvovali u ilegalnoj šemi da utiču na predsedničku kampanju 2016. tako što su sprečavali da negativne priče o njemu dospeju u medije i javnost.

Tramp je izjavio da mu je Merčan oduzeo pravo na slobodu govora. "Ja sam jedini predsednički kandidat u istoriji koji je UĆUTKAN. Celo "suđenje" je NAMEŠTENO", napisao je na svojoj mreži Truth Social.

Sudija takođe razmatra druge navode o Trampovom kršenju zabrane komentarisanja sudskog procesa, i saslušaće argumente o tome u četvrtak.

Na suđenju Trampu u utorak svedoči treći svedok tužilaštva Geri Fero, bankar koji je pomogao bivšem Trampovom bivšem advokatu Majklu Koenu da otvori sporne račune.

Od Trampa se zahteva da prisustvuje suđenju iako je izjavio da bi radije vodio kampanju uoči predsedničkih izbora 5. novembra.

Krivični proces je jedan od četiri koji se vode protiv Trampa ali bi mogao da bude i jedini gde je suđenje održano, i doneta presuda pre izbora.

XS
SM
MD
LG