Linkovi

Bajden i Tramp razmenjuju optužbe u vezi sa imigracijom


Donald Tramp i Džo Bajden (Foto: AP)
Donald Tramp i Džo Bajden (Foto: AP)

Donald Tramp vodio je predsedničku kampanju u Arizoni, gde je rekao da je predsednik Džo Bajden izgubio kontrolu nad američko-meksičkom granicom.

“Sve je to nepodnošljivo. Ali Bajdenova invazija nije slučajnost. To je namerno rušenje našeg suvereniteta i naših granica. Neko će nam nekako objasniti zašto bi želeo da se ovo desi. Pretpostavljam da su to glasovi na izborima", rekao je Tramp.

Nema dokaza da nedržavljani glasaju u značajnom broju na američkim izborima. Na pitanje kako će zaustaviti ilegalnu imigraciju, Tramp je rekao je da će preduzeti mere protiv stranih vlada koje je podstiču.

"Ako se Kina ili neka druga zemlja ponaša loše, imamo stvari koje se zovu tarife koje su tako stroge", kaže Tramp.

Međusobne optužbe Trampa i Bajdena u vezi sa imigracijom
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Bajdenova administracija je ovog meseca blokirala zahteve za azil na meksičkoj granici kada su hapšenja zbog ilegalnog prelaska prešla broj od 2.500 dnevno. Bajden kaže da neophodna imigraciona reforma ne mora da bude praćena zapaljivim porukama koje Tramp upućuje imigrantima.

"Dok se mi borimo za sveobuhvatnu imigracionu reformu, on naziva imigrante silovateljima i ubicama. Kaže da nisu ljudi. Kaže da imigranti, citiram, ’truju krv naše zemlje’. Narode, moj prethodnik želi zemlju samo za neke od nas. Mi želimo zemlju za sve nas", rekao je Bajden.

On je istakao da je Trampova retorika protiv imigranata u suprotnosti sa osnovnim američkim principima:

"Vi predstavljate naciju imigranata, sanjara, slobode. I to je Amerika koju delimo."

Trampovi ponovo održava miringe nakon što je osuđen za falsifikovanje poslovnih dokumenata kako bi sakrio isplate jednoj porno glumici da bi uoči izbora 2016. ćutala o navodnoj aferi. On je rekao na skupu u Nevadi da je njegovo suđenje rezultat Bajdenove insturmentalizacije pravosudnog sistema zbog propale politike na granici:

“Ovo je najgora granica u istoriji sveta. Ni jedna zemlja trećeg sveta nema takvu granicu. I nijedna zemlja trećeg sveta ne proganja političke kandidate kao mi."

Ankete agencije AP u martu pokazale su promenjene stavove birača o imigraciji, sa skoro trećinom Amerikanaca koji sada kažu da postoji veliki rizik da imigranti počine kriminalna dela. To je više od 19 odsto onih koji su to mislili 2017. godine.

XS
SM
MD
LG