Linkovi

TV prenos debate Bajden-Tramp gledalo 48 miliona Amerikanaca, manje nego pre četiri godine


Gledanje prenosa debate u baru u Čilagu (Foto: AP/Charles Rex Arbogast)
Gledanje prenosa debate u baru u Čilagu (Foto: AP/Charles Rex Arbogast)

Prema preliminarnim podacima agencije Nilsen, oko 48 miliona TV gledalaca pratilo je u četvrtak prenos predsedničke debate u Sjedinjenim Državama između demokratskog predsednika Džoa Bajdena i republikanskog rivala Donalda Trampa.

Brojke sugerišu da će konačna publika biti za jednu trećinu manja od 73 miliona ljudi koji su gledali prvo sučeljavanje kandidata 2020.

Relativno mali brojevi u poređenju sa prošlim debatama u nedavnim izbornim ciklusima mogli bi da ukažu na nizak entuzijazam birača oba kandidata.

Medijski stručnjaci su tražili da vide kako će izgledati novi format domaćina debate, televizije CNN i da li će to biti šablon za buduća sučeljavanja.

Ograničenja tog formata - koja su uključivala opciju da CNN isključi mikrofone kandidata - nametnula su određenu disciplinu gostima i trebalo bi da se ugledaju na druge mreže, rekla su tri medijska stručnjaka.

Televizija CNN, koja je imala ekskluzivna prava prenosa debate, dozvolila je kandidatima dva minuta za svaki odgovor i jedan minut za replike i isključivala im je mikrofone ako su prekoračili ta ograničenja. U studiju nije bilo publike, a moderatori Dejna Beš i Džejk Taper nisu proveravali istinitost tvrdnji kandidata u realnom vremenu.

Bajdenov nastup je bio na momente nesiguran uz par zastoja, dok je Tramp izneo niz preuveličanih ili lažnih tvrdnji koje je njegov protivnik uglavnom ignorisao.

„Bez publike, imate sliku o tome ko su i šta su ovi ljudi“, rekao je Frenk Sesno, profesor na Školi za medije i javne poslove na Univerzitetu Džordž Vašington i bivši novinar CNN-a. „Imali ste Trampa kao psa koji napada i Bajdena kao političkog štrebera i starog čoveka koji okleva, dok stoji iza mikrofona“, rekao je Sesno.

Portparoli kampanje Trampa i Bajdena nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar o formatu CNN-a i učinku domaćina.

Tramp uglavnom suzdržavao od upadanja u reč Bajdenu, pokazujući vrstu uzdržanosti koja mu je nedostajala tokom prve debate kandidata 2020.

Format debate pomogao je Trampu da ga „spasi od nekih od njegovih najgorih impulsa“, rekao je Dejvid Grinberg, profesor istorije i novinarstva i medijskih studija na Univerzitetu Rutgers. Smatra i da je možda je pomogao republikanskom kandidatu da dopre do glasača kojima je na prethodnim debatama bio odbojan zbog njegovih upadica.

„Producenti debata često zaboravljaju da je glavna stvar koju gledaoci žele da čuju šta kandidati imaju da kažu“, rekao je Džon Klajn, suosnivač Hang medija i bivši funkcioner američkog CNN-a „Oni ne žele da vidite borbu ili performans“.

Stručnjaci su se složili sa odlukom CNN-a da moderatori ne proveravaju činjenice kandidata tokom debate, već da proveravaju činjenice na njihovim veb stranicama posle sučeljavanja.

„Bilo je mnogo netačnih tvrdnji koje su ostale da vise u vazduhu, ali bi bilo zbunjujuće proveravati činjenice u realnom vremenu“, rekao je Sesno.

Podaci o gledanosti ne obuhvataju u potpunosti i one koji su prenos pratili onlajn putem, koje je postalo popularno u vreme kada opada broj tradicionalne TV publike.

CNN je obezbedio fid svoje produkcije drugim mrežama i digitalnim kućama, zahtevajući od njih da koriste CNN u naslovu programa i držeći CNN logo na ekranu tokom debate.

Rejting gledanosti debate može da se poveća kada Nielsen objavi konačne podatke kasnije i on će odražava broj gledalaca na više mreža, uključujući CNN, Foks Njuz i MSNBC.

Sledeća debata između Bajdena i Trampa trebalo bi da se održi 10. septembra, a domaćin će biti ABC Njuz.

XS
SM
MD
LG