Linkovi

Uhapšen urednik ruskih najuticajnijih nezavisnih novina


Sergej Sokolov, trenutni glavni urednik Novaje gazete sa Nobelovcem Dmitrijem Muratovim na sudu u Moskvi 5. septembra 2022.
Sergej Sokolov, trenutni glavni urednik Novaje gazete sa Nobelovcem Dmitrijem Muratovim na sudu u Moskvi 5. septembra 2022.

Glavni urednik renomiranog ruskog nezavisnog lista Novaja gazeta priveden je u četvrtak u Moskvi nakon što je optužen za diskreditovanje ruskih oružanih snaga, navodi list.

Sergeja Sokolova uhapsili su službenici ruskog Centra za borbu protiv ekstremizma, objavila je Novaja gazeta. Navodi da su optužbe administrativne i da se obično kažnjavaju novčanom ili kratkom zatvorskom kaznom, a da su povezane sa člankom objavljenim u novinama.

Datum saslušanja Sokolova još nije poznat. Organizacija za nadzor medija Reporteri bez granica, navela je na platformi Eks da protestuje zbog hapšenja koje dodatno svedoči o nasilju cenzure u Rusiji.

Sokolov vodi redakciju Novaje gazete od septembra 2023. nakon što su ruske vlasti prethodnog dugogodišnjeg glavnog urednika, dobitnika Nobelove nagrade za mir Dmitrija Muratova, proglasile stranim agentom.

U septembru 2022. godine, moskovski sud je oduzeo licencu Novoj gazeti, koja je godinama kritikovala Kremlj, kao deo kontinuiranog suzbijanja neslaganja od strane vlasti.

U danima nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu pre nešto više od dve godine, parlament pod kontrolom Kremlja odobrio je zakon koji zabranjuje omalovažavanje ruske vojske ili širenje lažnih informacija o akcijama u Ukrajini.

Zbog toga su zabranjene desetine nezavisnih ruskih medija, dok su obustavili svako izveštavanje u vezi sa Ukrajinom.

Novaja gazeta je u martu 2022. objavila da obustavlja svoje operacije za vreme borbi u Ukrajini. Ali članovi osoblja Nove gazete koji su se preselili u inostranstvo pokrenuli su novi projekat, Novaja gazeta Evropa, koja je oštro kritikovala invaziju na ruskog suseda.

XS
SM
MD
LG