Linkovi

Rusija optužila Ukrajinu da je oborila avion sa 65 ukrajinskih zarobljenika


Plamen iznad sela Jablonovo u Belgorodskoj oblasti u Rusiji gde se srušio vojno-transportni avion ruske vojske u kom je prevoženo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika (AP)
Plamen iznad sela Jablonovo u Belgorodskoj oblasti u Rusiji gde se srušio vojno-transportni avion ruske vojske u kom je prevoženo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika (AP)

Ruski vojno-transportni avion Iljušin Il-76, u kome su bili zarobljeni pripadnici oružanih snaga Ukrajine, srušio se u sredu u Belgorodskoj oblasti, a prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, uz 65 zarobljenih Ukrajinaca, bilo je i šest članova posade, kao i tri ruska vojnika. U padu aviona nije bilo preživelih.

U saopštenju ministarstva tvrdi se da je ruski radar registrovao lansiranje dve rakete iz ukrajinske Harkovske oblasti, na granici sa Belgorodom.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je Moskva zatražila vanrednu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u sredu, na kojoj bi se raspravljalo o padu avionu, ocenjujući da je reč o "kriminalnom" činu Ukrajine.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je u sredu da od Kijeva nije traženo da obezbedi vazdušni prostor oko Belgoroda, kao što je to bio slučaj sa prethodnim razmenama zarobljenika.

U objavi na Telegramu, služba je navela da bi ruske optužbe da je Kijev oborio avion "mogle da budu planirana akcija da se destabilizuje situacija u Ukrajini i oslabi međunarodna podrška" za tu zemlju.

Video na društvenim mrežama prikazuje letelicu, koja izgleda kao vojni transportni avion Iljušin Il-76, kako spiralno pada prema tlu, nakon čega je usledio jak prasak i eksplozija

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da su svi u avionu poginuli i da je avion pao u okrugu Koročanski, severoistočno od grada Belgoroda. On je dodao da su istražitelji i radnici hitne pomoći već na licu mesta.

Ako se svi navodi potvrde, to bi bio najsmrtonosniji incident u gotovo dvogodišnjem ratu unutar međunarodno priznatih granica Rusije.

Govoreći u jutarnjem razgovoru sa novinarima Dmitrij Peskov, portparol predsednika Vladimira Putina, rekao je da ne može da komentariše nesreću jer nema dovoljno informacija o njoj.

Agencija Rojters nije mogla odmah da proveri detalje o tome ko se sve nalazio u avionu ali, kako navode - Rusija i Ukrajina redovno razmenjuju ratne zarobljenike. Ukrajinsko ministarstvo odbrane i vazduhoplovstvo nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da će "komentari doći malo kasnije i da je potrebno vreme da se razjasne svi podaci".

Ukrajinski koordinacioni štab za razmenu ratnih zarobljenika saopštio je da istražuje nesreću, ali nije odmah dao konkretne informacije. Umesto toga, upozorili su na deljenje "neproverenih informacija".

"Naglašavamo da neprijatelj aktivno sprovodi informativne specijalne operacije protiv Ukrajine s ciljem destabilizacije ukrajinskog društva", navodi se u saopštenju na Telegramu.

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov potvrdio je medijima da je u sredu trebalo da budu razmenjeni zarobljenici, ali da se to neće dogoditi. Dodao je da služba proverava da li su ukrajinski zarobljenici bili u avionu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je avion leteo ka Belgorodu i da su zarobljenici trebalo da budu razmenjeni na prelazu Kolotilovka, na granici Rusije i Ukrajine. Prelaz je oko 135 kilometara udaljen od sela Jablonovo, blizu kojeg je pao avion.

Pojedini ukrajinski mediji prvobitno su citirali vojne izvore koji su naveli da je Kijev oborio avion jer je nosio rakete S-300, ali su kasnije prepravili izveštaje rekavši da informacije nisu potvrđene od drugih izvora.

XS
SM
MD
LG