Linkovi

Trampova uredba o zabrani putovanja stupila na snagu


Uredba predsednika Donalda Trampa kojom se državljanima osam zemalja, od kojih su šest većinski muslimanske, ograničava putovanje u SAD, u utorak je u celosti stupila na snagu - prvi put od kako je prva uredba potpisana u januaru prošle godine.

Vrhovni sud, najviša sudska instanca u zemlji, u ponedeljak je odobrio punu implementaciju uredbe, ali uz važan uslov - da o njoj i dalje treba da se odluči u dva apelaciona suda, koji su pretrese zakazali sa kraj nedelje.

Sedam sudija je podržalo zahtev administracije, dok su se dvoje - Rut Ginsburg i Sonja Sotomajor - zalagali da se nastavi delimična zabrana primene uredbe. Sud nije dao obrazloženje za svoju odluku.

Trampova uredba, koju je administracija menjala tri puta, povlači se po sudovima već godinu dana. Vrhovni sud je odlučivao o trećoj verziji.

Vlada je više puta saopštila da želi da kontroverznom zabranom zaštiti nacionalnu bezbednost, dok su imigracioni aktivisti podnosili tužbe, tvrdeći da je uredba diskriminatorna i da u suštinu predstavlja zabranu za muslimane.

Novom odlukom menja se ranija presuda Vrhovnog suda, donesena u junu, kojom se dozvoljavalo svima sa "potvrđenim" odnosima sa SAD da uđu u zemlju. To se odnosilo na porodične, poslovne i obrazovne veze.

Međutim, sada će državljanima šest muslimanskih zemalja, do različitih stepena, biti zabranjeno da putuju u SAD. Među njima su Čad, Iran, Libija, Somalija, Sirija i Jemen. Ograničenja državljanima Venecuele i Severne Koreje, obuhvaćena trećom verzijom uredbe, ranije su stupila na snagu.

Imigracioni aktivisti i Savet za američko-islamske odnose kritikovali su odluku Vrhovnog suda, dok je administracija ocenila da je reč o "značajnoj pobedi za bezbednost američkog naroda".

XS
SM
MD
LG