Linkovi

SAD: Sud podržao plan zdravstvene zaštite


Gradjani SAD danas ispred Vrhovnog suda
Gradjani SAD danas ispred Vrhovnog suda

Američki Vrhovni sud sa pet prema četiri glasa podržao ključni deo kontroverznog plana za obaveznu zdravstvenu zaštitu

Američki Vrhovni sud doneo je odluku koja predstavlja veliku pobedu za predsednika Obamu, kada je sa pet prema četiri glasa podržao ključni deo kontroverznog plana za obaveznu zdravstvenu zaštitu.

Prema takozvanom „individualnom mandatu“ Amerikanci će biti obavezni da kupe zdravstveno osiguranje ili će morati da plate kaznu. Predsednik Vrhovnog suda Džon Roberts stao je na stranu liberalnijih sudija. U svom obrazloženju većinskog gledišta sudija Roberts je rekao da „pošto Ustav odobrava uvođenje takve vrste poreza uloga Vrhovnog suda nije da ga zabrani ili da donosi odluku o mudrosti ili pravednosti donošenja takve mere“.

Sudije Stiven Brejer, Rut Bejder Ginsberg, Elena Kejgan i Sonja Sotomajor glasale su isto kao Roberts za pružanje podrške tom zakonu.

Administracija predsednika Obame iznela je argument da je „individualni mandat“ u skladu sa američkim ustavom jer će svim Amerikancima u nekom trenutku biti neophodna medicinska nega i da zdravstveno osiguranje nema praktičnu alternativu.

26 država je podnelo žalbe Vrhovnom sudu protiv reforme zakona o zdravstvenom osiguranju tvrdeći da pojedinci ne mogu da se primoravaju da kupe zdravstveno osiguranje jer je to usluga koju možda ne žele ili im nije potrebna.

Taj zakon je takodje jedno od najvrelijih političkih pitanja tokom ovogodišnje predsedničke kampanje. Najverovatniji predsednički kandidat Republikanske stranke Mit Romni obećavao je da će, ukoliko bude izabran u novembru, odmah pokrenuti proces za opoziv tog zakona.
XS
SM
MD
LG