Linkovi

Gašić se sastao sa komandantom Vazduhoplovne komande NATO


Međunarodna taktička vežba obučavanja "Platinasti vuk 24"
Međunarodna taktička vežba obučavanja "Platinasti vuk 24"

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić sastao se u petak sa komandantom Vazduhoplovne komande NATO i komandantom Vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi i Africi generalom Džejmsom Hekerom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, a teme sastanka bile su regionalna bezbednost i saradnja Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD, saopštilo je Ministarstvo.

Gašić je preneo da je Srbija pouzdan partner u očuvanju stabilnosti i bezbednosti u regionu i da je opredeljena da sa SAD nastavi da unapređuje dostignuti stepen saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa s ciljem jačanja sposobnosti i interoperabilnosti Vojske Srbije.

Heker istakao je da postoji prostor za unapređenje saradnje između dve vojske i da, osim razvijene saradnje dve zemlje, bitan aspekt predstavlja podrška u multinacionalnim mirovnim operacijama.

Dan ranije održana zajednička taktička vežba Vojske Srbije, SAD i još sedam zemalja

A dan ranije je na vojnom poligonu Borovac u blizini Bujanovca na jugu Srbije održana Međunarodna taktička vežba obučavanja "Platinasti vuk 24" u organizaciji Vojske Srbije (VS) i Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD), uz učešće predstavnika iz osam različitih zemalja.

Učesnici vežbe uvežbavali su taktike i tehnike, kao i procedure koje se, sa akcentom na upotrebu neubojitog oružja, primenjuju tokom angažovanja u mirovnim operacijama.

Završnim vežbovnim aktivnostima prisustvovali su ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor Združenog štaba Nacionalne garde Ohaja brigadni general Džef Votkins i predstavnici vojnodiplomatskog kora.

Gašić je čestitao svim učesnicima uspešno realizovanu vežbu i istakao značaj ovakvog uvežbavanja koje donosi razmenu iskustava sa kolegama iz drugih oružanih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

"Vojska Srbije na taj način podiže svoju sposobnost, interoperabilnost i uvežbanost da može da učestvuje u multinacionalnim mirovnim operacijama.Na ovakav način Srbija učvršćuje partnerske odnose i saradnju sa kolegama iz inostranstva", naveo je.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Mojsilović, istakao je da su aktivnosti VS u okviru realizacije međunarodnih vojnih sadržaja, posebno vežbi, uslovljene i ograničene odlukom Vlade Srbije, koja se odnosi na realizaciju vežbovnih aktivnosti VS u prethodnom periodu.

"Mi smo na osnovu iskazanih potreba naše vojske u kontekstu interoperabilnosti i potreba da radimo u međunarodnom okruženju tražili od Vlade da se odluka promeni. Ova vežba stavlja Vojsku Srbije u priliku da sa predstavnicima nekoliko inostranih zemalja realizuje sadržaje koji su direktno usmereni na izgradnju njenih kapaciteta za učešće u multinacionalnim operacijama i izgradnju sposobnosti za angažovanje u multinacionalnim operacijama pod zastavom Ujedinjenih nacija i u okviru Evropske unije", rekao je Mojsilović.

Direktor Združenog štaba Nacionalne garde Ohajo brigadni general Džef Votkins istakao je da se značaj takvih vežbi ogleda u većem broju obuka i u tome što pripadnici oružanih snaga prenose znanja drugima i uče od međunarodnih partnera, u cilju bolje saradnje.

Na vežbi „Platinasti vuk 24“ učestvovali su pripadnici oružanih snaga SAD, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Italije, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije, a zemlje posmatrači bile su Bugarska, Grčka i Nemačka.

Vežba se realizuje od 2014. godine u organizaciji VS i Evropske komande Oružanih snaga SAD, u cilju unapređenja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja oružanih snaga partnerskih zemalja u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije Fonet i sa sajta Vojske Srbije

XS
SM
MD
LG