Linkovi

Čelnici USAGM u Kongresu odgovarali na pitanja o Glasu Amerike i Radiju Slobodna Evropa


Amanda Benet, generalna direktorka USAGM (Foto: VOA/Dana Williams)
Amanda Benet, generalna direktorka USAGM (Foto: VOA/Dana Williams)

Generalna direktorka Američke agencije za globalne medije (USAGM) Amanda Benet, novi direktor Glasa Amerike Majkl Abramovic i predsednik Radija Slobodna Evropa/Radio Sloboda Stiven Kapus suočili su se u utorak sa teškim pitanjima o budžetu, prioritetima i izazovima pred Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma.

Republikanski predstavnik Skot Peri započeo je saslušanje pitanjem Benet da li smatra da je Hamas teroristička organizacija. Benet je odgovorila: „Prihvatiću definiciju koju su dale Sjedinjene Države, koje su Hamas označile kao terorističku organizaciju”.

Peri je kritikovao Benet u vezi sa i-mejlom novinarima Glasa Amerike ubrzo pošto je Hamas ubio 1.200 Izraelaca 7. oktobra, rekavši da treba da „izbegavaju da Hamas i njegove članove nazivaju teroristima, osim pod navodnicima“.

Na saslušanju nije pomenuto da se u dopisu takođe navodi da je prikladno opisati Hamasove akcije „kao terorističke napade ili akte terora“. Benet je rekla da je politika agencije da se reč „terorista” koristi pažljivo i kada je „prikladno”.

Ona je takođe navela da agencija sada koristi veštačku inteligenciju kako bi osigurala da svih 48 jezičkih servisa Glasa Amerike, poštujući uređivačku politiku.

Predsednik komiteta Majkl Mekol pohvalio je USAGM kao „svetionik slobode, koji pruža istinu onima koji žive pod tiranijom i ugnjetavanjem“. Međutim, on je rekao da postoje ozbiljni problemi u tome kako se agencijom upravlja.

Mekol i drugi članovi Predstavničkog doma su postavljali pitanja o dugotrajnim problemima, uključujući ponovno zapošljavanje osobe u Glasu Amerike koja je otpuštena u vreme prethodne administracije i koju je optužio neimenovani uzbunjivač doveviši u pitanje njeno ponašanje i kredibilitet.

Tim Barčet je ispitivao Benet o rešavanju kadrovskih pitanja, pitajući da li je prikladno da agencija i dalje zapošljava nekoga optuženog za uznemiravanje osoblja.

Benet je odbila da odgovori, rekavši da je „neprikladno odgovarati na pitanja o osoblju na otvorenom forumu“. Ona je rekla da je ovo pitanje temeljno istražilo odeljenje za ljudske resurse agencije i da ga je istražio i bord.

Budžetski rezovi

Saslušanje je takođe bilo fokusirano na smanjenje budžeta i operacije. Šefovi Glasa Amerike i RSE izrazili su zabrinutost kako će oni uticati na misiju. Kapus je rekao da će uticaj biti „razarajući“ i da su RSE „bez sumnje meta Rusije, Belorusije, Irana i Kine“.

Kapus je rekao da će, ako RSE/RL prestane da radi u regionu, publika ostati ranjiva na te zemlje i njihovu propagandu.

Abramovic, koji je položio zakletvu pre tri nedelje, takođe je rekao da će nedostatak resursa uticati na pitanja do kojih brinu komitet i Glas Amerike, navodeći kao primer izveštavanje o Iranu i Rusiji.

„To će biti prilično razorno“, rekao je on, dodajući da publika u tim zemljama često odlazi na Glas Amerike „jer smo mi jedini izvor informacija koji se suprotstavlja lažnim informacijama koje dolaze iz vlade“.

Demokratska predstavnica Dina Titus pitala je Kapusa o reporterki Alsu Kurmaševoj, koja je u Rusiji u pritvoru od oktobra 2023.

Predsednik RSE/RL je obavestio komitet za slučaj Kurmaševe, rekavši da veruje da su „optužbe podignute protiv nje jer, verujemo, ona radi za nas“.
Rusija je optužila Kurmaševu da nije prijavila svoj američki pasoš vlastima u Moskvi, kao i da se nije sama registrovala kao strani agent, prekršivši zakone o vojnoj cenzuri.

Stejt department nije Kurmaševu označio kao „nepravopravno pritvorenu“. Neki članovi komiteta izrazili su zabrinutost zbog čega je američki zvaničnici još uvek nisu proglasili za nezakonito pritvorenu.

XS
SM
MD
LG