Linkovi

Žrtve i svedoci moraju da imaju poverenja u sistem


Osnovno opredeljenje Srbije je vladavina prava i ono predstavlja stalnu obavezu, izjavio je u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da su žrtve često onemogućene da traže pravdu, zbog čega to mora društvo da radi umesto njih.

Prilikom pokretanja trogodišnjeg projekta za podršku žrtvama i svedocima krivičnih dela, koji Evropska unija podržava sa 1,5 miliona evra, Vučić je poručio da pravda mora da bude deo celog sistema, a ne samo pravosuđa, kao i da je važno da svedoci imaju poverenja u sistem.

Svesnim odbijanjem da se svedoči i kaže istina nanosi se šteta celom društvu, izjavio je Vučić:

"Pre svega nam je potrebno da priznamo da se greške događaju i da predrasude postoje. Nažalost, postoje situacije u kojima krivično-pravni sistem, umesto da zaštiti, reviktimizuje žrtvu, pogotovu kod dela polnih sloboda i dela sa telesnim povredama. Opterećeni predrasudama, mnogi od nas, kada se suoče sa teško shvatljivim svirepim postupanjem zločinca, traže odgovore u ponašanju žrtve i njenom eventualnom doprinosu izvršenju krivičnog dela. To činimo najčešće kada je žrtva pripadnik neke marginalizovane ili manjinske grupe", istakao je Vučić.

Šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici je rekao da su svake godine 15 odsto građana Unije, odnosno oko 75 miliona ljudi, žrtve nasilja. Kako je rekao, projekat "Podrške žrtvama i svedocima krivičnih dela" je više vezan za dobrobit građana Srbije, nego za evropske integracije:

"Prava i potrebe žrtva i svedoka zločina nisu omeđena. Tako da oni koji se nađu u toj situaciju u Srbiji treba imaju istu zaštitu kao u Evropskoj uniji. Čak i više jer je Srbija rešena da se uskladi svoje pravosuđe sa evropskim okvirom ponuđenim u pregovaračkim poglavljima", rekao je Fabrici.

Vučić je još rekao da Srbija mora da ima jasnu politiku, u skladu sa evropskim vrednostima, a na skupu je izneo i podatak da se od 9.753 predstavke građana koje je dobio u 2018. godini, 80 odsto odnosi na pravosuđe.

Naši ljudi sudove i dalje ne doživljavaju kao pravične, ukazao je Vučić.

XS
SM
MD
LG