Linkovi

Član ratnog kabineta traži raspisivanje izbora u Izraelu


Demonstranti na protestu protiv izraelske vlade i zahtevaju bezbedno oslobađanje talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze od napada 7. oktobra, u Jerusalimu 31. marta 2024. godine.
Demonstranti na protestu protiv izraelske vlade i zahtevaju bezbedno oslobađanje talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze od napada 7. oktobra, u Jerusalimu 31. marta 2024. godine.

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc tražio je izbore u septembru, dok se vlada premijera Benjamina Netanjahua suočava sa pritiskom u zemlji i inostranstvu zbog rata u Gazi.

"Moramo da se dogovorimo o datumu izbora u septembru, dok idemo ka godišnjici rata. Određivanje datuma izbora omogućiće nam da nastavimo vojne napore, a istovremeno šaljemo signal građanima Izraela da ćemo uskoro obnoviti njihovo poverenje u nas", naveo je Ganc u televizijskom obraćanju.

Hiljade Izraelaca izašlo je poslednjih dana na ulice zahtevajući nove izbore. Mnogi su kritikovali Netanjahua i izrazili bes zbog načina na koji vlada rešaca što su 134 izraelska taoca još zatočena u Gazi šest meseci nakon početka rata.

Netanjahu, izraelski premijer sa najdužim stažom, u više navrata je odbacivao ideju o prevremenim izborima, koje bi, prema anketama javnog mnjenja, izgubio. On je rekao da bi izlazak na izbore usred rata samo bio dobitak za Hamas.

Njegova stranka Likud navela je da Ganc mora da prestane da se bavi sitnom politikom tokom rata.

„Izbori sada bi doneli paralizu, podele, štetu borbama u Rafi i naneli fatalni udarac šansama za dogovor o taocima“, naveo je Likud.

Ganc, koji je bivši vojni general, pridružio se Netanjahuovoj vladi na početku rata kao gest političkog jedinstva tokom krize. Ankete pokazuju da bi njegova stranka bila prva na svim izborima i da je on favorit za mesto premijera.

Netanjahu je obećao da će taoce vratiti kući, kao i da uništi Hamas, iako je nejasno kako bi Izrael to mogao da uradi, dok stručnjaci sumnjaju da je to uopšte moguće. Izraelski vazdušni, napadu na kopnu i moru, ubili su više od 32.000 Palestinaca, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa, i doveli do humanitarne katastrofe.

Istraživanja pokazuju da većina Izraelaca ne odobrava Netanjahuovo vođstvo od napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi i uzeto desetine talaca, prema izraelskim podacima.

Ako ostane nepromenjeno, sledeće glasanje za parlament je 27. oktobra 2026, prema izraelskoj Centralnoj izbornoj komisiji.

XS
SM
MD
LG