Linkovi

Neverica povodom Trampove odluke da napusti Pariski sporazum


Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da povlači SAD iz značajnog međunarodnog sporazuma, u okviru kojeg su se gotovo sve nacije sveta obavezale da preduzmu akciju kako bi se obuzdalo globalno zagrevanje. Trampova odluka izazvala je nevericu među naučnicima i aktivistima za zaštitu životne, stranim saveznicima, ali i nekim uticajnim poslovnim liderima.

Nešto više od četiri meseca posle preuzimanja položaja, Donald Tramp je ispunio obećanje iz kampanje.

“Sjedinjene Države će se povući iz Pariskog klimatskog sporazuma".

Tramp tvrdi da bi Pariski sporazum opteretio SAD teškim regulativama, koje bi usporile ekonomski rast.

Aktivisti za zaštitu životne sredine i zvaničnici Obamine administracije bili su očekivano razočarani videviši kako se godine vrednog rada da se SAD obavežu na globalni klimatski sporazum praktično brišu.

"SAD su uvek bile najsnažniji i najprogresivniji pregovarač kada je reč o izjednačenim uslovima za sve u vezi sa ovim pitanjem... ukoliko američki pregovarači nisu za stolom, gubite jedan od najuticajnijih glasova, koji bi se pobrinuo da se ispune Pariska obećanja“, kaže Endrju Lajt, zvaničnik Obamine administracije zadužen za klimu.

Pomalo iznenađujuće, lideri nekih od najvećih imena u američkom poslovnom svetu danas su zakupili cele stranice dnevnih novina odbacujući Trampove tvrdnje da bi sporazum negativno uticao na zapsolenost i konkurentnost.

"Najprofitabilnije kompanije na svetu su američke kompanije. One su takođe najpametnije... bilo da se radi o Eplu, Guglu, Majrosoftu, Fordu, bilo kome, oni prave ogromne investicije u čistu energiju, jer ne žele da zaostanu za drugima", kaže Amit Rozen iz Solarnog instituta Univerziteta Džordž Vašington.Nekoliko osoba iz Trampovog najužeg kruga, među njima ćerka Ivanka, zet Džered Kušner i neki ključni članovi kabineta navodno su se snažno usprotivili izlasku iz Pariskog sporazuma. Međutim, na kraju, Trampove pristalice veruju da je presudila jedna stvar - ekonomija.

"Smatrao je da regulative i klimatska i energetska politika prethodne administracije koče američku ekonomiju, da usporavaju rast zaposlenosti i da nisu u interesu SAD", smatra Bret Šejfer iz Fondacije Heritidž.

I dok je Tramp poručio da bi pristao da pregovara o vraćanju u Pariski sporazum pod nekim novim uslovima, očekuje se da će njegova odluka imati dalekosežne posledice. Momentalna reakcija stigla je od milijardera investitora Ilona Maska, osnivača kompanije „Spejs Eks“, koji je podneo ostavku na položaj savetnika u tri odbora Bele kuće, na koje ga je postavio upravo Tramp.

XS
SM
MD
LG