Linkovi

Obnova u Teksasu trajaće duže i zbog nedovoljnog broja građevinskih radnika


Poplavljeni Hjuston
Poplavljeni Hjuston

Oporavak u Teksasu, u oblastima koje su opustošili vetrovi i poplave koji prate uragan Harvi, iziskivaće dodatna sredstva i biće suočena sa kašnjenjima, jer građevinskoj industriji nedostaje potreban broj kvalifikovane radne snage. Uporedo sa problemima u građevinarstvu, ekonomsku situaciju dodatno otežava, zatvaranje aerodroma, luka, instalacija vitalne naftne industrije kao i prodavnica.

Spasioci tragaju za žrtvama poplava, dok primaju hiljade poziva za pomoć, dok plavne vode i dalje nadolaze, a kuće, poslovne prostorije, objekti infrastrukture stradaju. Predstojeći ogroman posao obnove samog Hjustona i drugih oblasti koje je opustošio uragan Harvi, koštaće više i trajaće duže, jer već postoji manjak kvalifikovanih građevinskih radnika, kao što su stolari i zidari, i ljudi obučenih za upravljanje projektima.

Američko udruženje kontraktora, na svom spisku ima svega 30 odsto od ukupnog broja traženih kvalifikovanih radnika, kaže Ken Simonson, glavni ekonomista te organizacije:

“U mnogim slučajevima, to će značiti kašnjenje. Trajaće duže, jer kompanije koje zapošljavaju kontraktore ne mogu da nađu one koji su voljni da prihvate nove poslove ili kažu, ‘prihvatićemo posao pošto završimo ovaj, koji je u toku.’”

Simonson ističe da se nekadašnji poslovi pomoću lopate i ašova danas obavljaju visoko-tehnološkim sredstvima kao što su GPS i laseri. Njegova organizacija apeluje na škole da uvedu više časova za građevinsku obuku.

Oluja je izazvala veliku štetu na važnim objektima, ali profesor Univerziteta Kornel Stiven Kajl, kaže da ekonomske procene nisu uvek precizne, jer se u privredni rast uračunavaju ulaganja u obnovu, a izostavljaju podaci o gubicima.

Dakle, da bi se dobila tačna procena, morala bi da se utvrdi ukupna vrednost svih oštećenih kuća, mašina, zgrada, puteva. Iskreno rečeno, nećemo znati kolika je ukupna a šteta sve dok ne započnemo obnovu.”

Naftna infrastruktura je od vitalnog značaja za ekonomiju. Kajl kaže da će sva oštećenja brzo biti obnovljena, jer kompanije moraju da ostvare prihod. Međutim, očekuje se da će poremećaji uticati na privremeni porast cene benzina u Americi - u proseku za oko šest i po centi po litru. Hjuston je peti po broju luka sa terminalima za kontejnere. Prema podacima firme Pandživa, zbog oluje je zaustavljeno hiljade kontejnera koji dnevno prolaze kroz Hjuston sa auto delovima i drugom vrstom robe. Isporuke nafte su takođe blokirane. U normalnim prilikama, aerodromi u Hjustonu opslužuju više od 1.600 letova dnevno, ali su zbog nevremena trenutno.

XS
SM
MD
LG