Linkovi

Srbija dobila ruske Migove, sledi remont


Arhiva - MiG-29 u sastavu Vojske Srbije
Arhiva - MiG-29 u sastavu Vojske Srbije

Dugo najavljivani avioni MIG-29 počeli su da stižu uz Rusije u Srbiju, a prva dva aviona isporučena su Vojsci Srbije. Sletanju transportnog aviona AN 124 i prijemu vazduhoplova na aerodromu "Batajnica" prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i komandant RViPVO general-major Ranko Živak.

"Do petka, stići će i preostala četiri aviona i moći ćemo sa ponosom da kažemo da prvi put od 1987. godine naše vazduhoplovstvo dobija nove aparate," rekao je Vulin.

Velika je stvar što uspevamo da se izborimo ne samo za poboljšanje položaja naših pripadnika, već i da naša armija bude snažnija, organizovanija i savremenija - dodao je Vulin, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

S obzirom na to da je Srbija nabavila i devet helikoptera H145M od Airbus Helicopters ove godine, ali i helikoptere tipa Mi 17-V5 od Rusije prošle godine, čini se da zemlja ozbiljno radi na osnaživanju svojih vazduhoplovnih snaga. Ali dok se većina analitičara slaže da su helikopteri bili ono što je Srbiji bilo potrebno, za avione tipa MIG nisu svi sigurni iz više razloga.

Vojni analitičar Aleksandar Radić nekoliko puta je već rekao u izjavama za Glas Amerike da je nabavka ovih aviona problematična jer su letelice koje dolaze stare, ne zna se koja oprema dolazi uz njih, a i da je pitanje koliko će koštati njihova modernizacija.

Petar Vojinović, glavni i odgovorni urednik specijalizovanog vazduhoplovnog portala Tango Six se slaže sa svim ovim pitanjima.

"Šta god da priča politika ili njeni eksponenti, nemamo informaciju o okonačnim pregovorima i ugovoru za modernizaciju čiji nivo takođe ne znamo. Naša četiri MiG-a 29 imaju problem sa istekom međuremontnog resursa. Tri letelice dolaze do „kraja“ u maju 2018. godine a jedna 2021. Novouvedeni MiG-ovi, njih četiri, pune 30 godina upotrebe 2019. godine a jedan 2021. To im daje mogućnost letenja još dve, najviše četiri godine," kaže Vojinović.

Predsednik Aleksandar Vučić je već najavio da će iz budžetskog suficita finansirati moderinizacija i opremanje MIG-ova iz Rusije. Ali podatke i procene o tome koliko bi ovakav poduhvat mogao da košta Srbiju za sada niko nema.
Vojnović kaže da bi idealno bilo da kada se osposobe novopristigli avioni, naši pošalju na produženje veka sa njihovih 30 godina na 40 i naknadno na održavanje po stanju.

"Trenutni plan bi dakle trebalo da obezbedi da u zemlji uvek postoji određen broj aviona na dežurstvu i da nakon 2021. godine možemo imati letelice koje možemo koristiti još desetak godina," objašnjava urednik Tango Six portala.
Ministar odbrane je najavio i da će migovi biti predstavljeni 20. oktobra na Dan oslobođenja Beograda na aerodromu u Batajnici, ali je malo verovatno da će ovi avioni tada leteti.

Prema pisanju lista Danas, za sada se u Briselu niko nije preterano uzbudio oko nabavke ovih aviona, koji su "poklonjeni" Srbiji. Pojedini njihovi sagovornici ističu da je ta nabavka pre svega "spektakl za domaću javnost".

Diplomatski izvori Danasa nezvanično komentarišu da će u okvirima EU nabavka ruske vojne tehnologije proći "uglavnom nezapaženo" jer Srbija nabavlja "zanemarljiv broj migova".

Komentari na internet mrežama su mnogobrojni i uglavnom podeljeni na one koji ovo vide kao pozitivan potez, do onih koji izražavaju skepticizam. Neki od čitalaca vesti o dolasku MIG-ova u Beograd ukazali su na još neke probleme i pitanja kada je obnova letačke flote u pitanju.

"Pitanje je koliko je ova kupovina preplaćena? Prvo je predstavljana kao donacija pa je ispalo da stare migove plaćamo skoro koliko četiri potpuno nova aviona ako je verovati informacijama o prodajama novih migova drugim zemljama," komentar je čitaoca koji se potpisao kao Posetilac.

XS
SM
MD
LG