Linkovi

U dvostrukom samoubilačkom napadu u Bagdadu ubijeno najmanje 38


Arhova - Vojno vozilo iračkih bezbednosnih snaga na mestu samoubilačkog napada u Kirkuku, Irak, 5. novembra 2017.
Arhova - Vojno vozilo iračkih bezbednosnih snaga na mestu samoubilačkog napada u Kirkuku, Irak, 5. novembra 2017.

U dvostrukom samoubilačkom bombaškom napadu na prometnoj uličnoj pijaci u centru Bagdada ubijeno je najmanje 38 ljudi, izjavili su irački policijski i zdravstveni zvaničnici.

Napad se dogodio tokom saobraćajne gužve na gradskom Tajran skveru u ponedeljak ujutro.

Napad su izvela dvojica bombaša samoubica, a u eksploziji je ranjeno najmanje 105 ljudi, rekao je jedan zvaničnik pod uslovom anonimnosti, pošto nije ovlašćen da daje izjave.

Oblast oko skvera je obično ispunjena radnicima koji traže posao.

U ranijim izveštajima iz ministarstava zdravlja i unutrašnjih poslova govorilo se o 16 ubijenih i na desetine ranjenih.

Ambulantna kola požurila su ka mestu napada, a bezbednosne snage zatvorile su oblast žutim trakama. Na licu mesta mogu se videti razbacane papuče, krvavi tragovi i otpaci. Čistači su požurili da uklone tragove. Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju beživotna tela i raznete ostatke udova.

Ni jedna grupa za sada nije preuzela odgovornsot za napad, ali on liči na akcije grupe Islamska država, koja je preuzimala odgovornost za ranije slične napade.

Broj napada militanata značajno je opao u Bagdadu i drugim delovima Iraka otkako su državne bezbednosne snage preuzele gotovo celokupnu teritoriju koju je ranije držala Islamska država. Irački i američki zvaničnici upozorili su da bi ID mogao da nastavi sa pobunjeničkim napadima.

XS
SM
MD
LG