Linkovi

Stanovnici Preševa i Štrpca političarima: Ostavite nas na miru


Preševo
Preševo

Pored stava predsenika Srbije da se zalaže za razraginečenje sa Albancima i predsednika Kosova da je njegova ideja korekcija granice, ovih dana predlog je izneo i predsednik opozicione Srpske radikalne stranke koji se zalaže za razmenu stanovištva i koji je kao primer naveo da bi moglo da dođe do razmene Srba i Albanaca iz Preševa i Štrpca. Međutim za građane ovih mesta nijedan od ovih predloga nije prihvatljiv.

I pored mnogih razlika između Preševa i Štrpca ova mesta ipak imaju reklo bi se nešto zajedničko. Površina im je skoro ista, a građanima ne pada na pamet da za sada menjaju adresu - žele da ostanu na svojim ognjistima.

Stanovnici Preševa i Štrpca, opština koje se nalaze na krajnjem jugu Srbije i Kosova za Glas Amerike kažu da samo žele da ih političari ostave na miru.

Za njih je neprihvatljiva bilo kakva razmena, razgraničenje ili korekcija. Posebno su kažu revoltirani zbog nedavnog predloga predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja da je najbolje rešenje za problem Kosova razmena stanovništva i predložio da Albanci iz Preševa budu preseljeni u Štrpce, a Srbi iz Štrpca u Preševo.

Ne dolazi u obzir uopšte. Zato što je ovo naše mesto nemamo gde da idemo, ne dolazi u obzir, nek ostaju oni tamo gde su mi ovde i to je to“, kaže Zija Jašari iz Preševa.

Znači ja nemam nameru nigde i nikako ni po koju cenu ne bih napustio župu, ostao bih ovde, jer ipak sam ja čovek u godinama tu mi je sahranjen otac, majka, deda, pradeda, čukundeda, navrdeda i da ne nabrajam sve dalje i ja ću tu da ostanem“, poručuje Bogoljub Jovanović iz Štrpca.

„Mi nismo ovce koje treba preseliti – toliko“, kaže Štrpčanin Srđan Popović.

Prvi čovek radikala u Štrpcu Zvonko Mihajlović smatra da njegov partijski šef Vojislav Šešelj nije imao nikakvu lošu nameru i da se verovatno radi o ishitrenoj izjavi.

Međutim, ako je ta izjava promišljena i ako je ta izjava u stvari ideja i ako iza te ideje stoji još neko onda je izuzetno opasna i izuzetno štetna. Izjave tog tipa nanose ogromnu štetu srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji bez obzira što do njihove realizacije, daće Bog, nikada neće doći“, rekao je Mihajlović.

Za Mihajlovića je svako rešenje Kosova mimo Ustava Srbije i Rezolucije 1244 neprihvatljivo.

S druge strane predsednik Demokratske partije Albanaca, koji je i bivši predsednik Opštine Preševo, Ragmi Mustafa za Glas Amerike kaže da je razmena stanovništva neizvodljiva i nepotrebna. On smatra da je ideja o razgraničenju ili korekciji granice generalno dobra, ali da je o tome još uvek rano donositi bilo kakve zaključke.

Za nas je vrlo bitno što je u dnevni red ušao naš zahtev da preševska dolina bude pripojena Republici Kosovo. To je vrlo bitno, a u pravcu toga šta će biti sa severom Kosova i slično, postoje institucije u Prištini, parlament, predsednik države i Vlada Republike Kosovo i oni će da odluče za teritoriju Republike Kosovo. Mi nećemo uticati na teritorijalni integritet Republike Kosova“,rekao je Mustafa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači sastaće se 7. septembra u Briselu, a jedna od tema bi kako se spekuliše moglo da bude razgraničenje sa Albancima, što je stav predsednika Srbije i korekcija granica što zagovara predsednik Kosova, što bi po njegovim rečima značilo pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu.

XS
SM
MD
LG