Linkovi

Klimatske promene "krive" za požare u Kaliforniji


Požari u Kaliforniji
Požari u Kaliforniji

Kalifornija je pretrpela rekordne toplotne talase i katastrofalne požare ove i prethodnih godina, navodeći stručnjake da kažu da će najverovatnije biti još gore. U najnovijem državnom izveštaju za to se okrivljuju klimatske promene, a guverner Kalifornije Džeri Braun priprema se da bude domaćin međunarodne konferencije kasnije ove nedelje kako bi se pronašlo rešenje.

Požari u Kaliforniji, ove i prošle godine, bili su najgori u istoriji te savezne države. Samo u požaru u kompleksu Mendosino 2018. godine uništeno je 186 hiljada hektara. Delovi ruralne Kalifornije i dalje su u plamenu. To je globalni problem koji pogoršavaju klimatske promene, kaže većina stručnjaka, a posledice nisu male.

“Mi ih bukvalno gledamo kako se odvijaju u realnom vremenu, u obliku rekordnih toplotnih talasa, poplava, suša i požara”, kaže Majkl Men sa Univerziteta Pen stejt.

Istraživači klime navode da je širom sveta, ispuštanje ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova ubrzalo globalno zagrevanje. Predsednik Donald Tramp je skeptičan i objavio je da se Amerika povlači iz Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine, koji je namenjen smanjenju ispuštanja štetnih gasova.

On kaže da sporazum nema efekat i da uništava radna mesta. Ali većina stručnjaka za klimu ističe da nešto mora da se preduzme kako bi se umanjio nivo promena koje se već događaju.

Toplija atmosfera može da zadrži više vlage, što znači mogućnost za više kiše i veće poplave”, smatra Majkl Men.

U drugim prilikama to dovodi do pogoršanja požara i suše, procesa za koji naučnici kažu da je podstaknut globalnim promenama pravaca vetrova u vazdušnom strujanju. Sve to ima uticaj na zdravlje, od zagađenja vazduha izazvanog požarima, do povećanja toplote u gradovima.

“Tu je veća populacija koja živi u urbanim oblastima i što je važnije, sve veća osetljiva populacija koja živi u urbanim oblastima”, ističe Rupa Basu iz Agencije za zaštitu okoline u Kaliforniji.

Istraživači su već ustanovili povećan broj poziva za hitnu pomoć i smrtnih slučajeva među najmlađima i najstarijima, kao i siromašnima. Više temperature vazduha, smanjene zaliha vode, poplavljeni putevi, erozija obale i ozbiljni požari mogu da se očekuju, ukoliko ništa ne bude preduzeto, navodi se u najnovijem izveštaju države Kalifornije.

“Državne i lokalne vlasti i drugi koji odlučuju shvataju situaciju veoma ozbiljno. Mislim da će takav trend biti u porastu, kako se simptomi klimatskih promena nagomilavaju”, smatra Den Kajan iz Instituta za okeanografiju Skrips.

Međunarodni samit u San Francisku razmatraće načine da se umanji ispuštanje štetnih gasova kako bi se izbegao najgori scenario. Ali demonstranti koji su se okupili tamo kažu da to nije dovoljno.

XS
SM
MD
LG