Linkovi

Severna Koreja: Nema denuklearizacije dok SAD ne uklone nuklearnu pretnju


Arhiva - Južnokorejac ćita novine koje na naslovnoj strnai donose vest o severnokorejskom lansiranju rakete, dok putuje podzemnom železnicom u Seulu, Južna Koreja, 13. decembra 2012.
Arhiva - Južnokorejac ćita novine koje na naslovnoj strnai donose vest o severnokorejskom lansiranju rakete, dok putuje podzemnom železnicom u Seulu, Južna Koreja, 13. decembra 2012.

Severna Koreja saopštila je u četvrtak da nikada neće unilateralno odustati od svog nuklearnog oružja, osim ako SAD prve ne uklone ono što Pjongjang naziva nuklearnom pretnjom. Iznenađujuće oštro saopštenje u neskladu je sa Seulovim ružičastijim predstavljanjem pozicije Severne Koreje i moglo bi da dodatno ugrozi već krhku diplomatiju između Vašingtona, Seula i Pjongjanga koja za cilj ima umanjenje nuklearne krize koja je prošle godine bila dovela do toga da su se mnogi plašili rata.

Poslednje oglašavanje Severne Koreje stiže u trenutku kada se Sjedinjene Države i Južna Koreja bore oko redosleda koraka u denuklearizaciji koje Vašington želi i uklanjanja međunarodnih sankcija uvedenih Pjongjangu. Saopštenje koje je prenela severnokorejska zvanična Korejska centralna novinska agencija (KCNA) takođe postavlja pitanje kredibiliteta liberalne južnokorejske vlade, koja često ponavlja da je severnokorejski lider Kim Džong Un iskeno zainteresovan da ispregovara uklanjanjesvog nuklearnog oružja, dok Seul pokušava da očuva pozitivnu atmosferu za dijalog.

Severnokorejski komentari takođe bi mogli da budu uzeti kao dokaz onoga što mnogi spoljni skeptici odavno govore - da se Kim nikada neće dobrovoljno odreći arsenala i da traži snažnije garancije za svoj opstanak od onoga što Sjedinjene Države mogu da ponude. Saopštenje sugeriše na to da će Severna Koreja zahtevati od Sjedinjenih Država povlačenje ili značajno smanjivanje kontingenta od 28.500 američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji, što bi moglo da bude glavna tačka zapinjanja kada je reč o potencijalnom sporazumu o razoružanju.

Kim i predsednik SAD Donald Tramp sastali su se 12. juna u Singapuru, kada su izneli nejasan cilj "potpune denuklearizacije" Korejskog poluostrva, bez opisa kada i kako bi to trebalo da se dogodi. Lideri pokušavaju da organizuju sledeći sastanak za početak naredne godine.

Ali, Severna Koreja decenijama protežira koncept denuklearizacije koji se ne uklapa u američku definiciju tog pojma, u okrivu koga Pjongjang obećava da će nastaviti nuklearni razvoj dok Sjedinjene Države ne povuku sve svoje trupe i nuklearni kišobran koji štiti Južnu Koreju i Japan. U saopštenju od četvrtka, Sever jasno poručuje da ostaje prviržen tradicionalnom pogledu na denuklearizaciju. On optužuje Vašington da izvrće ono što je dogovoreno u Singapuru i da dovodi razgovore vođene posle samita u ćorsokak.

"Proučavajte geografiju"

"Sjedinjene Države moraju da prepoznaju tačno značenje denuklearizacije Korejskog poluostrva i, posebno, moraju da prouče geografiju", kaže se u saopštenju.

"Kada govorimo o Korejskom poluolstrvu, ono obuhvata teritoriju naše republike i takođe čitav region (Južnu Koreju) gde su Sjedinjene Države rasporedile svoje invazione snage, uključujući i nuklearno oružje. Kada govorimo o potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, to znači uklanjanje svih izvora nuklearne pretnje, ne samo onih iz Severne Koreje, već i iz oblasti koje su u susedstvu Korejskog poluostrva", kaže se u saopštenju.

Sjedinjene Države uklonile su taktičko nuklearno oružje iz Južne Koreje tokom 1990-ih godina. Vašington i Seul nisu odmah odgovorili na saopštenje Severne Koreje.

XS
SM
MD
LG