Linkovi

Radnici američke vlade se vraćaju na posao, okončano najduže zatvaranje u istoriji


Vladina kancelarija za upravu i budžet (OBM) poslala je kasno sinoć memorandum zatvorenim vladinim sekretarijatima i agencijama sa obaveštenjem da su sada otvorene i da zaposleni mogu da se vrate na posao.

U dopisu se agencije pozivaju da otvore svoje kancelarije "brzo i organizovano" i izražava zahvalnost za "saradnju i trud tokom ovog teškog perioda" dok je vlada bila zatvorena.

Predsednik Tramp ranije je potpisao zakon o budžetu za tri nedelje, čime je okončano najduže zatvaranje vlade u američkoj istoriji.

“Posle 36 dana energične debate i dijaloga, vidim da su demokrate i republikanci spremni da u stranu stave stranačke razlike, mislim, i stave građane Amerike na prvo mesto", saopštio je Tramp u ružičnjaku Bele kuće u petak. “Ovo je prilika za sve strane da rade u korist ove divne zemlje."

Do petka uveče, i Senat i Predstavnički dom usvojili su zakon koji je Tramp zatim potpisao. Njime se vlada finansira do 15. februara a nije uključen novac za izgradnju zida na granici sa Meksikom, na čemu je Tramp sve vreme insistirao. Predsednik je najavio da će se, u međuvremenu, formirati dvostranački komitet da proceni potrebe granične bezbednosti. Međutim, nasuprot svojim zahtevima, rekao je da ne traži betonski zid duž cele granice SAD i Meksika.

“Ne trebaju nam 2.000 milja betonskog zida od jedne do druge obale. Nikada to nismo predložili", rekao je. Tramp je saopštio da je dogovor postignut 35. dana zatvaranja vlade, nakon što oko 800.000 federalnih radnika nije dobilo drugu platu zaredom (plate se isplaćuju na dve nedelje). Ranije istog dana, na njujorškom aerodromu Lagvardija su odloženi letovi zbog problema sa osobljem, prema saopštenju Federalne uprave za avijaciju.

Upravo je saopštila da su odlaganja poletanja aviona sa Lagvardije kao i aerodroma u Filadelfiji i Njujorku bili rezultat smanjenog osoblja u kontroli letenja.

U subotu rano ujutru, predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi imenovala je demokratske članove Predstavničkog doma koji će služiti u dvostranačkoj komisiji za procenu granične bezbednosti.

Obraćajući se novinarima na Kapitol Hilu u petak posle Trampovog saopštenja, lider demokratske manjine u Senatu, Čak Šumer, izjavio je da je Tramp pristao na zahteve demokrata da se diskusija o otvaranju vlade razdvoji od teme bezbednosti granice. Dodao je da se nada da je Tramp "naučio lekciju."

Demokratski lideri u Kongresu Čak Šumer i Nensi Pelosi na konferenciji za novinare na Kapitol Hilu posle saopštenja predsednika Trampa, 25. januara 2019.
Demokratski lideri u Kongresu Čak Šumer i Nensi Pelosi na konferenciji za novinare na Kapitol Hilu posle saopštenja predsednika Trampa, 25. januara 2019.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je novinarima da "svaku krizu vidi kao izazov ili kao novu mogućnost" a vodila je računa da ne komentariše Trampove motive za postizanje sporazuma.

Trampovo jučerašnje saopštenje je promena u odnosu na stav koji je izneo dan ranije kada je rekao da će prihvatiti dogovor da se makar privremeno otvori federalna vlada ako bude sadržao "učešće" za izgradnju zida na granici.

Predsednik Tramp govori u ružičnjaku Bele kuće, 25. januara 2019.
Predsednik Tramp govori u ružičnjaku Bele kuće, 25. januara 2019.

Tramp je ponovio da zidovi daju rezultate i pomenuo da je imao "moćnu alternativu" ali je odlučio da je ne primeni, što se verovatno odnosi na izveštaje da je razmišljao o proglašenju vanrednog stanja na granici.

Lider senatske većine Mič Mekonel izjavio je da se nada da će u narednim nedeljama biti vođeni "pregovori u duhu dobre volje" kako bi se pomirila gledišta o zaštiti granice.

Sve veći broj članova Kongresa iz obe stranke poručivao je da je kompromis jedini način da se okonča politička blokada i ponovo otvori vlada.

XS
SM
MD
LG