Linkovi

Džo Bajden i zvanično u trci za demokratsku nominaciju


Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden u video spotu kojim je i formalno objavio da će se takmičiti za predsedničku nominaciju Demokratske stranke
Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden u video spotu kojim je i formalno objavio da će se takmičiti za predsedničku nominaciju Demokratske stranke

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden formalno je objavio da se kandiduje za demokratsku predsedničku nominaciju 2020, i istog trenutka, prema anketama, dospeo na čelo trke, u kojoj učestvuje veliki broj demokrata.

Džozef Bajden je kandidaturu saopštio u video poruci naciji.

“Sve što čini Ameriku sada je ugroženo i zato proglašavam kandidaturu za predsednika SAD”.

Posle spekulacija koje su trajale mesecima, bivši potpredsednik Amerike postao je dvadeseti demokrata, koji se uključio u predsedničku trku 2020.

“Ako damo Donaldu Trampu osam godina u Beloj kući, on će zauvek i fundamentalno izmeniti karakter naše nacije, ono što jesmo. Ne mogu da sedim skrštenih ruku i gledam da se to događa”.

U promotivnom videu, Bajden je prikazao snimke marša neonacista u Šarlotsvilu 2017. i prozvao predsednika Trampa zbog njegove reakcije na taj događaj.

Ovo je treći put da se Bajden kandiduje za predsednika – pošto je skoro 40 godina bio senator iz Delavera i služio dva mandata kao potpredsednik u administraciji Baraka Obame. Međutim, njegov put ka nominaciji nije bio bez prepreka.

Već je morao da se brani i komentariše svoje ranije kontakte sa ženama, koje tvrde da je prešao granicu prihvatljivog poljupcima i zagrljajima koje one nisu tražile.

"Društvene norme su počele da se menjaju, promenile su se, granice zaštite privatnog prostora su se redefinisale i ja to shvatam”.

Analitičari smatraju da će najveći izazov za Bajdena biti upravo smena generacija koja se odvija u demokratskoj partiji. ​Mišel Trago iz Centra za političke studije Univerziteta u Mičigenu kaže:

“Demokrate imaju mlađu i raznovrsniju skupinu kandidata nego ikada do sad a njegova demografija – njegove godine, pol i rasa – ne odgovaraju raznovrsnosti ostalih učesnika trke”.

S druge strane, oni kažu da je jedna od Bajdenovih prednosti što ume da razgovara sa običnim građanima, jezikom koji oni razumeju i o temama koje ih zanimaju. Takođe ima veće spoljnopolitičko iskustvo od svih drugih demokratskih kandidata.

Portparolka predsednika Obame saopštila je da bivši predsednik veruje da je izbor Bajdena za potpredsednika bio jedna od najboljih odluka koje je ikada doneo, ali se ne očekuje da će Obama podržati bilo kojeg od vrlo raznovrsnih demokratskih kandidata.

A dok vodi prema većini anketa po svojoj popularnosti, 76-godišnji političar zaostaje kada je reč o prikupljanju donacija, posebno u odnosu na svog za sada najvećeg rivala, senatora Bernija Sandersa.

Predsednik Tramp na Tviteru je prokomentarisao Bajdenovu kandidaturu, poručivši:

“Dobrodošao u trku, pospani Džo. Nadam se samo da imaš inteligenciju da vodiš uspešnu primarnu kampanju. Moraćeš da se takmičiš sa ljudima koji imaju bolesne i poremećene ideje – ali ako uspeš – vidimo se na startnoj kapiji”.

XS
SM
MD
LG