Linkovi

Sekretar za pravosuđe ove nedelje ponovo svedoči o Malerovom izveštaju


Vilijam Bar prilikom prethodnog pretresa u Senatu, 10. aprila 2019. (Foto: AP/Andrew Harnik)
Vilijam Bar prilikom prethodnog pretresa u Senatu, 10. aprila 2019. (Foto: AP/Andrew Harnik)

Izvještaj specijalnog tužioca Roberta Malera o miješanju Rusije u američke izbore ponovo će se naći u centru pažnje američke javnosti kada sekretar za pravosuđe Vilijam Bar bude svjedočio u Kongresu u srijedu i četvrtak. Demokrate zahtijevaju da se objavi cijeli izvještaj, čiji pojedini djelovi su zatamnjeni, i istovremeno nastavljaju istrage o američkom predsjedniku i njegovoj administraciji, uprkos Trampovoj najavi da će se tome suprostaviti. U međuvremenu, republikanci su spremni da se usredsrede na druga pitanja.

Na prvom zasjedanju, od objavljivanja rezultata istrage o Rusiji, članovi Kongresa trebalo bi da saslušaju čovjeka koji je odlučivao o tome koje djelove izvještaja specijalnog tužioca Roberta Malera Amerikanci mogu da čitaju, a koji će biti zatamnjeni. Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar je posle objavljivanja Malerovog izvještaja održao konferenciju za novinare, na kojoj je rekao da se Rusija miješala u američki izborni proces, ali da je istragom utvrđeno da ni Tramp niti njegova kampanja nisu sarađivali sa Moskvom.

“Kao što je Tramp govorio od početka, nije bilo dosluha sa Rusijom. Postoje značajni dokazi da je predsjednik bio veoma nezadovoljan zato što je iskreno vjerovao da istraga, koju su podstakli njegovi politički protivnici i ilegalno curenje informacija, podriva njegov položaj”.

Demokrate su oštro kritikovale Barovo obraćanje i optužile ga da djeluje kao Trampov advokat.

“Nažalost, sekretar za pravosuđe Bar je kompromitovan i u suštini je odlučio da manipuliše interpretacijom izvještaja, umjesto da bude transparentan i Amerikancima da šansu da ga pročitaju”, rekla je članica Predstavničkog doma sa Floride ​Debi Vaserman Šulc.

Republikanci, na čelu sa liderom senatske većine Mičom Mekonelom, očekivano su branili Bara.

“Ideja da bi Bil Bar, koji ima 69 godina i drugi put obavlja dužnost sekretara za pravosuđe, uradio bilo što da naruši svoju reputaciju je smiješna”.

Maler je u izvještaju iznio više slučajeva moguće opstrukcije pravde, ali nije zaključio da je predsjednik počinio krivično djelo.

„Da nije predsjednik Sjedinjenih Država, vjerujem da bi bio optužen za opstrukciju pravde“, smatra ​Seli Jejts, bivša zamjenica sekretara za pravosuđe.

Demokrate zbog toga smatraju da istrage moraju da se nastave.

“Mnogi u Trampovoj orbiti, uključujući i samog Donalda Trampa, otvoreno su pokušavali da se okoriste i čak ohrabre rusko miješanje u naše izbore. Predsjednik i njegov tim su iznova lagali američki narod i pokušavali da zataškaju svoje bezobzirne i kriminalne aktivnosti”, kaže ​demokratski sentor iz Nju Meksika Martin Hajnrih.

Međutim, demokrate su podijeljene oko toga da li bi i koliko brzo trebalo pokrenuti proces opoziva predsjednika. Republikanci su pak ujedinjeni u pozivu Kongresu i naciji da se usredsrede na druga pitanja.

“Nije bilo dosluha i opstrukcije i mislim da su ljudi spremni da krenu dalje”, kaže ​senator Roj Blant, republikanac iz Misurija.

Bar bi trebalo da svjedoči pred Odborima za pravosuđe u oba doma Kongresa. Međutim, postavlja se pitanje da li će na kraju pojaviti pred odborom Predstavničkog doma, s obzirom na to da sekretarijat za pravosuđe navodno ima primjedbe na planove članova odbora da dozvole advokatima da ispituju Bara.

Ako, zbog formata pretresa, sekretar za pravosuđe ipak odluči da ne svjedoči u Predstavničkom domu, predsjedavajući odbora Džerold Nedler zaprijetio je da će mu uputiti obavezujući poziv da to učini, što bi moglo da dovede do još veće eskalacije spora između Bijele kuće i demokrata u Kongresu.

XS
SM
MD
LG