Linkovi

Severna Koreja potvrdila raketnu probu


Severnokorejski lider Kim Džong Un tokom posete stanici Kumjagang, 4. maja 2019.
Severnokorejski lider Kim Džong Un tokom posete stanici Kumjagang, 4. maja 2019.

Severna Koreja testirala je "više raketnih bacača i navođenog taktičkog oružja", potvrdili su državni mediji.

Kim Džon Un je lično dao naredbu da se ispale projektili u more nadomak istočne obale Severne Koreje, javila je državna Centralna novinska agencija.

Na fotografijama koje su objavili severnokorejski državni mediji vidi se Kim kako dvogledom prati lansiranje i zadovoljno reaguje kada je pogođena meta na jednom ostrvu.

Analitičari veruju da je jedno od oružja, po svemu sudeći, novorazvijena balistička raketa kratkog dometa.

To je najnoviji pokušaj Severne Koreje da postepeno pojača pritisak na SAD i Severnu Koreju i pokaže svoje nezadovoljstvo posle neuspeha nuklearnih pregovora.

Vojska Severne Koreje tokom ispaljivanja raketa u Istočno more za vreme vojne vežbe u Severnoj Koreji, 4. maja 2019.
Vojska Severne Koreje tokom ispaljivanja raketa u Istočno more za vreme vojne vežbe u Severnoj Koreji, 4. maja 2019.

U saopštenju Pjongjanga nema nikakvih eksplicitnih pretnji niti se uopšte pominju SAD i Južna Koreja. Kako je saopšteno "svrha vežbe je bila da se procene operativne sposobnost i preciznost raketnih bacača dugog dometa."

Seul je u petak osudio lansiranje kao nepotrebnu provokaciju i kršenje unutar-korejskog vojnog sporazuma.

Projektil koji je ispalila Severna Koreja, bar spolja gledano, liči na Iskander, balističku raketu kratkog dometa koji je razvila Rusija, kažu analitičari.

Serijom rezolucija Saveta bezbednosti UN, Severnoj Koreji je zabranjeno da sprovodi lansiranje balističkih raketa. Seul navodi da su projetili preleteli između 70 i 200 kilometara, što bi moglo da se kvalifikuje kao test kratkog dometa.

Severna Koreja nije izvršila testiranje raketa od novembra 2017. Taj moratorijum, koji je sama uvela, doprineo je održavanju nuklearnih pregovora sa američkim predsednikom Trampom. Prema Kimovom gledištu, moratorijum koji nikada nije formalizovan, ne odnosi se na testiranja raketa kratkog dometa.

XS
SM
MD
LG