Linkovi

Demokrate koncentrisane na Trampa, profitira - Bajden


Kombinovana fotografija predsednika Trampa i favorita među demokratama, bivšeg potpredsednika Džozefa Bajdena.
Kombinovana fotografija predsednika Trampa i favorita među demokratama, bivšeg potpredsednika Džozefa Bajdena.

Predsednički izbori su još daleko ali predsednik Donald Tramp je već pažnju usmerio na Džoa Bajdena, trenutnog favorita u trci za demokratsku predsedničku nominaciju. Više od 20 drugih demokratskih kandidata takođe napada Bajdena, samo nekoliko nedelja pre prve debate demokrata.

U Ajovi, državi koja prva glasa na stranačkim izborima, favorit u trci Demokratske partije Džo Bajden nije gubio vreme da napadne predsednika Donalda Trampa.

“To je čovek koji daje sve od sebe da razdvoji i zastraši ljude. Samo izaziva gnev i sumnju. Daje ljudima nadimke i vređa… nijedan predsednik to nikada nije radio, zaboga! To je bizarno ponašanje i nanosi nam štetu.”

​Očigledno je da Tramp, kada razmišlja ko će mu biti rival sledeće godine, često ima na umu Bajdena.

“Džo nikada nije osvojio više od jednog procenta, osim kada ga je Obama izvukao sa otpada. Ali sada izgleda da opet gubi popularnost. Izgleda će ga uskoro preteći njegovi prijatelji sa levice. No, cela njegova kampanja je da napada Trampa.”

U trci za predsedničku nominaciju Demokratske partije je trenutno 24 kandidata.
U trci za predsedničku nominaciju Demokratske partije je trenutno 24 kandidata.

Ankete pokazuju da je Bajden na čelu u demokratskoj trci, dok je u većini istraživanja na drugom mestu senator iz Vermonta Berni Sanders.

Među onima čija popularnost raste je senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren, koja nudi vrlo konkretne političke predloge – i strast.

“Što se tiče oružanog nasilja, biću neustrašiva. Borićemo se rame uz rame i zaštitićemo našu decu!”

U anketama raste i rejting gradonačelnika Saut Benda u Inidjani, Pita Butidžidža, koji nudi stranci mlađu alternativu.

“Novi način razmišljanja, smelu akciju i fokus na budućnost. Kandidujem se za predsednika zbog ozbiljnosti trenutka u kome živimo.”

​Tramp je postao centralna tema stranačke bitke demokrata, što po svemu sudeći ide u prilog Bajdenu, smatra analitičar Leri Sabato.

“Velika većina građana kaže anketarima da, iznad svega, žele nekoga ko će pobediti Trampa. Spremni su da prihvate kandidata sa kojim se ne slažu oko brojnih pitanja zato što će se i sa takvim kandidatom slagati više nego sa Trampom.”

Prema nedavnim anketama, Bajden bi ubedljivo pobedio Trampa. Međutim, predsednik voli da celu grupu demokratskih kandidata opiše kao suviše levo orijentisanu.

“Svakog dana, Demokratska partija postaje sve neuravnoteženija i sve ekstremnija. Potpuno su poludeli. Da li vam se to sviđa? Meni se nekako I sviđa!”

Bedževi "Bajden za predsednika" prodaju se pored onih kojima se poziva na opoziv predsednika Trampa.
Bedževi "Bajden za predsednika" prodaju se pored onih kojima se poziva na opoziv predsednika Trampa.

​Tramp se nada da će demokrate nominovati kandidata koji je levičar, kaže Leri Sabato.

“I republikanci I Tramp žele da demokrate budu preterano samouverene. Ako budu takvi, veća je verovatnoća da će izabrati kandidata koji je dosta nagnut ulevo, što će zadovoljiti demokratske aktiviste ali skoro garantuje poraz u novembru 2020. To je skrivena agenda iza onoga što se čuje iz Trampovog izbornog štaba.”

Trka za Belu kuću ulazi u novu fazu krajem juna, kada će biti održana prva zvanična demokratska debata u kojoj će učestvovati 20 predsedničkih kandidata.

XS
SM
MD
LG